Stefan Padure, APAR: Romania faciliteaza dublul standard printr-o lege proprie

Stefan Padure, APAR: Romania faciliteaza dublul standard printr-o lege proprie


Problema dublului standard continua sa reprezinte un subiect fierbinte, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Stefan Padure, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), sustine ca singuri favorizam acest fenomen.

Astfel, in Romania exista un Ordin pentru produsele procesate din carne prin care sunt impuse o serie de reguli care nu li se aplica si producatorilor straini.

 

"Cred ca suntem singura tara europeana care are o legislatie, Ordinal 560 pe produsele procesate din carne, care faciliteaza dublul standard. In conditiile in care in 2007, Romania a intrat intr-o piata comuna europeana si sunt reguli de circulatie libera, aceste reglementari din Ordinul 560 se aplica doar producatorilor romani. Automat, produsele cu eticheta, daca mergi pe un private label al unui comerciant, produsele pe care tu le fabrici sub acel private label in Romania trebuie sa respecte ordinal 560 care zice, sa spunem, la Cabanos dubla afumare. Dar daca ii faci in Polonia nu trebuie sa respecti aceasta regula si automat ca ii dai cu un pret cu 30% mai mic. Prin bariere non-tarifare, dai piata producatorilor din afara. Si consumatorului ii dai doua produse cu aceeasi eticheta de private label in care ce se va spune? Cabanos – Cabanos, dar cu retete diferite. Facem noi dublu standard printr-o lege a noastra, a romanilor? Da! Culmea, legea este un ordin comun al MADR, ANSVSA, ANPC si Ministerului Sanatatii", a declarat Stefan Padure, intr-un interviu pentru AgroFood.



Poti fi interesat si de