Studiu. Europenii prefera sa cumpere peste congelat

Studiu. Europenii prefera sa cumpere peste congelat


Un studiu al Comisiei Europene arata ca cei mai multi dintre europeni prefera sa cumpere pestele si fructele de mare congelate, singurii care aleg peste proaspat fiind cei din Grecia si Spania.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 28.000 de persoane din statele membre UE.

 

Uniunea Europeana este una dintre cele mai mari piete de peste si fructe de mare.

 

Studiul realizat recent a urmarit sa descopere preferintele europenilor in materie peste, produse din peste si fructe de mare, de unde le cumpara si ce informatii si-ar dori sa vada pe ambalaj.

 

Potrivit studiului, 7 din 10 respondenti (70%) sustin ca mananca produse din peste sau acvacultura la domiciliu “cel putin o data pe luna”.

 

Dupa cum era de asteptat, majoritatea consumatorilor de produse din peste si fructe de mare provin din tari cu traditie in pescuit si in consumul de peste. Spania conduce intr-un astfel de top, 92% dintre respondenti spunand ca mananca peste cel putin o data pe luna, urmata de Portugalia si Suedia (87%), Estonia (85%), Finlanda (84%) si Danemarca si Grecia (83%).

 

La fel ca in 2016, cand a fost realizat studiul precedent, Ungaria s-a remarcat prin cea mai mica proportie, cu putin peste un sfert (28%) dintre respondenti declarand ca mananca peste acasa, cel putin o data pe luna.

 

Pretul poate reprezenta un factor descurajator pentru consumatori. Spre exemplu, 90% dintre maghiarii chestionati au declarat ca vor cumpara sau vor consuma mai multe produse pescaresti si de acvacultura daca preturile nu ar fi atat de ridicate.

 

Peste trei sferturi dintre respondenti (77%) cumpara produse de pescuit si acvacultura de la magazine alimentare, supermarketuri sau hipermarketuri. Cu toate acestea, majoritatea italienilor (64%), grecilor (65%) si maltezilor (74%) declarau ca mai degraba cumpara peste sau fructe de mare direct de la un comerciant de peste, intr-o piata sau intr-un magazin specializat.

 

Doar in Danemarca s-a putut observa o favorizare a cumparaturilor online de produse din peste (6%).

 

Cel mai popular format este cel congelat. 68% dintre respondentii care cumpara peste si fructe de mare cumpara produse congelate. Portugalia, Austria si Suedia sunt tarile din top in ceea ce priveste achizitiile de peste congelat. Grecia, Spania si Portugalia, pe de alta parte, se afla in top cu proportia de cumparatori ce opteaza pentru produsele proaspete de peste si fructe de mare.

 

Tarile mediteraneene precum Grecia, Cipru ori Croatia au preferat sa cumpere pesti intregi.Poti fi interesat si de