Subventii europene pentru rasele 100% autohtone

Subventii europene pentru rasele 100% autohtone


Rasele autohtone suta la suta, din mai multe specii domestice, vor beneficia de subventii europene printr-un proiect de lege care va fi depus in cel mult doua saptamani, a anuntat deputatul Ioan Roman.

?Lucrez in prezent la un proiect de lege, impreuna cu colegii din Comisia de agricultura si cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, numit „100% rase autohtone si reglementarea utilizarii voluntare a logotipului 100% rasa autohtona pentru produsele de origine animala din Romania?. Dorim sa facem cunoscute rasele autohtone pe care deocamdata le avem si sa primim informatii si despre alte rase 100% autohtone, cum ar fi la pesti si la iepuri", a sustinut deputatul.

 

Potrivit acestuia, proiectul se refera la mai multe rase autohtone din speciile bovine, ovine, porcine, cabaline, galinacee etc, pentru care UE acorda fonduri in scopul conservarii lor, fiind considerate o zestre genetica a tarii.

 

Deputatul a mentionat rasele 100% autohtone care sunt cuprinse, in acest moment, in proiect.

 

Astfel, la specia taurine, rasele autohtone 100% sunt: Baltata romaneasca, Baltata cu negru romaneasca, Bruna, Sura de stepa si Pinzgau de Transilvania. La ovine sunt 12 rase: Turcana, Tigaie, Oaia cap negru de Teleorman, Ratca (Valaha cu coarne in tirbuson), Karakul de Botosani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvanean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Tigaie - varietatea ruginie, rasa de lapte Palas si rasa de carne Palas. La cabaline, rasele 100% romanesti sunt: Hutul, Lipitan, Semigreul romanesc, Gidran si Nonius. La galinacee - Gat golas de Transilvania, la Bubaline - Bivolul romanesc, la caprine - rasele Carpatina si Alba de Banat, la porcine - Bazna si Mangalita.

 

„Animalele din aceste rase vor fi inregistrate intr-un registru genetic, proprietarii lor urmand sa primeasca subventii in plus pentru ca mentin aceste rase in gospodarii, stiut fiind ca multe dintre acestea nu pot concura ca productivitate cu alte rase comerciale, desi sunt superioare la savoare, calitate, daca se ia exemplul porcilor Bazna sau Mangalita. Proiectul de lege prevede o evidenta a lor, subventii si acel logotip oferit de asociatiile in care proprietarii se vor inscrie, care va demonstra autenticitatea produselor obtinute de la acestea", a precizat deputatul.

 

El a anuntat ca, saptamana viitoare, va avea loc o noua discutie cu cei de la ANARZ si asociatiile pe domenii, urmand ca probabil in doua saptamani proiectul sa fie depus.

 



Poti fi interesat si de