Termenul de depunere a cererilor unice de plata a fost prelungit. Ce data a anuntat MADR

Termenul de depunere a cererilor unice de plata a fost prelungit. Ce data a anuntat MADR


Termenul de depunere a cererilor unice de plata a fost prelungit pana la data de 15 iunie, a anuntat, joi seara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

“Guvernul a adoptat in aceasta seara o Ordonanta de Urgenta prin care se prelungeste termenul de depunere a cererilor unice de plata pana la 15 iunie 2020. Asta pentru a veni in sprijinul fermierilor afectati de restrictiile de circulatie si de respectarea normelor de prevenire a imbolnavirii cu Covid. De asemenea, am simplificat foarte mult procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se fac online, iar adeverintele de la primarii se obtin direct de la centrele noastre APIA”, a declarat Oros, la finalul sedintei de Guvern.

 

El a precizat ca din 15 mai se elibereaza si adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata care doresc sa acceseze credite pentru activitati curente, iar fermierii pot obtine in baza acestora pana la 85% din valoarea subventiilor.

 

“O alta masura este ca din 15 mai, prin APIA, eliberam adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata, pentru acei fermieri care doresc sa acceseze credite pentru activitati curente. Am negociat prin APIA cu institutiile bancare acest lucru, iar fermierii pot sa obtina o valoare a creditului de pana la 85% din valoarea subventiilor pe care noi le acordam anul acesta, dobanda fiind ROBOR plus maxim 2%. Conventiile cu institutiile bancare se afla pe site-ul APIA, pentru cei interesati”, a spus ministrul Agriculturii.

 

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a adaugat ca de aceasta masura de prelungire pentru depunerea cererilor de plata pot beneficia peste 850.000 de fermieri, pentru o suprafata de 9 milioane de hectare. “Este o masura de care pot beneficia un numar mare de beneficiari la nivelul agriculturii romanesti”, a afirmat Danca.

 

Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii romanii au depus pana la finele lunii aprilie 422.806 cereri pentru plata subventiilor aferente anului 2020, pentru o suprafata de peste 2,7 milioane hectare.

 

Din numarul total, 284.499 de cereri, pentru o suprafata de 2,23 milioane hectare, au fost inregistrate prin mijloace electronice (telecomunicatii), incepand din data de 6 aprilie 2020.Poti fi interesat si de