Trei noi focare de gripa aviara au fost depistate in judetul Mures

Trei noi focare de gripa aviara au fost depistate in judetul Mures


Trei noi focare de gripa aviara au fost depistate in judetul Mures in gospodarii ale populatiei din localitatile Santana, Cozma si Grebenisu de Campie, in urma verificarilor privind trasabilitatea pasarilor comercializate din exploatatia comerciala din Ungheni, care detinea 180.000 de pasari, si unde zilele trecute a fost depistat un focar de gripa aviara.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la nivelul exploatatiilor infectate au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, personalului, mijloacelor de transport si furajelor.

 

De asemenea, au fost finalizate finalizat actiunile de eutanasiere a pasarilor existente in focar, de ecarisare si au fost demarate cele de curatenie si de dezinfectie. In jurul focarelor s-a delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km, unde s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport.

 

In cele trei localitati din Mures unde au fost depistate focare de gripa aviara erau 349 pasari, respectiv 31 in Santana, 188 in localitatea Cozma si 119 pasari in Grebenisu de Campie. ANSVSA precizeaza ca, in perioada 10 - 12 mai, au avut loc videoconferinte cu Directiile sanitare veterinare judetene, pentru a se urmari stadiul implementarii masurilor adoptate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta - Centrul National de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel national, pentru o perioada de 30 de zile.

 

"In cadrul acestor intalniri, au fost discutate si analizate ultimele informatii din anchetele epidemiologice si stadiul stabilirii trasabilitatii pasarilor din exploatatia comerciala din localitatea Ungheni, judetul Mures. Totodata, se monitorizeaza rezultatele actiunilor de control organizate in comun de catre structurile teritoriale ale ANSVSA si Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale in trafic si in Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizeaza transporturile de pasari vii si de produse provenite de la acestea", se mentioneaza in comunicat.

 

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate si sanctionate mai multe abateri, in urmatoarele judete: Mures - activitate de comercializare a pasarilor fara documente sanitare veterinare, fiind aplicata o sanctiune contraventionala de 600 lei; un mijloc de transport cu pasari fara documente sanitare veterinare, sanctiunea contraventionala fiind in valoare de 3.000 de lei; Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret pasari - sanctiuni de 12.000 de lei; Olt - 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret pasari - amenzi de 4.320 de lei; Vaslui - doua mijloace de transport animale vii care nu respectau conditiile de bunastare (densitate pui depasita) pentru care au fost emise doua avertismente.

 

De asemenea, in judetul Teleorman, a fost depistata o caruta care transporta pasari, fara a detine certificatul de sanatate vizat de catre medicul veterinar, pentru abatere fiind emis un avertisment; in Bihor - activitate de comercializare a pasarilor fara documente sanitare veterinare pentru care a fost aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 1.200 de lei; Harghita - un mijloc de transport cu pasari fara documente sanitare veterinare, fiind aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 3.600 de lei; Hunedoara - un mijloc de transport neautorizat pentru pasari, inspectorii aplicand o amenda de 6.000 de lei; activitate de comercializare a pasarilor fara documente sanitare veterinare, sanctiunea contraventionala aplicata fiind in valoare de 1.200 de lei.

 

In acest context, a fost convocata o reuniune a Grupului National de Experti pentru Influenta Aviara si o sedinta a Consiliului Consultativ al ANSVSA, unde s-a analizat evolutia gripei aviare in tara noastra, in contextul epidemiologic european, planul de masuri dispus de autoritati si implementarea acestuia la nivel national pentru prevenirea raspandirii si combaterea gripei aviare.
De asemenea, au fost solicitate si discutate propuneri privind aplicarea unitara a masurilor cuprinse in Decizia nr.1/7.05.2021, adoptata in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta - Centrul National de Combatere a Bolilor.

 

ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate si respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati, pentru a impiedica raspandirea gripei aviare pe teritoriul tarii noastre si a evita pagubele economice importante generate de aceasta boala.

 

De asemenea, Autoritatea monitorizeaza in permanenta statusul de sanatate al pasarilor domestice si al celor salbatice (rezervorul natural de virus), astfel incat pe piata sa ajunga doar produse provenite de la animale sanatoase si, implicit, sa protejeze industria avicola din tara noastra.

 

In acest sens, ANSVSA colaboreaza permanent cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si cu asociatiile ornitologice.



Poti fi interesat si de