UE este pregatita sa ii sprijine pe fermieri in cazul unui Brexit fara acord

UE este pregatita sa ii sprijine pe fermieri in cazul unui Brexit fara acord


Uniunea Europeana ramane concentrata pe protejarea intereselor cetatenilor UE in domeniul agriculturii si este pregatita pentru un posibil Brexit fara acord de retragere ("no-deal"), a anuntat luni Comisia Europeana.

Executivul comunitar subliniaza ca Politica Agricola Comuna (PAC) dispune de instrumente care pot fi activate in situatii de distorsiuni de piata si poate actiona sub forma plaselor de siguranta, interventii publice, stocare privata, prevenirea crizelor si managementul riscurilor.

 

In trecut, Comisia Europeana a utilizat asftel de masuri, precum si ajutoare de stat, de exemplu in perioada 2014-2016, pentru a raspunde la dezechilibrele de pe piata si a-i ajuta pe fermieri care se confrunta cu dificultati de numerar pe termen scurt.

 

"Astazi vorbim de un scenariu de tip "no-deal", caz in care putem spune cu certitudine ca vor exista perturbari semnificative pe anumite piete agricole. Am ajuns la concluzia ca Executivul comunitar are obligatia legala de a interveni si o va face. Comisia are o experienta considerabila in oferirea de masuri de sprijin in cazurile de perturbari semnificative de piata", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

 

Data iesirii efective a Regatului Unit din UE, stabilita initial pentru 29 martie 2019, este fixata pentru 12 aprilie daca deputatii britanici nu aproba acordul de retragere.

 

Premierul Theresa May a cerut vineri amanarea Brexitului pana la 30 iunie 2019, intr-o scrisoare trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a sugerat, la randul lui, o amanare "flexibila" de pana la 12 luni.

 

In cele doua cazuri, Marea Britanie ar putea iesi din UE dupa alegerile europene prevazute sa aiba loc intre 23 si 26 mai si ar fi deci obligata sa participe la scrutinul pentru Parlamentul European.Poti fi interesat si de