UE vrea sa reduca la jumatate utilizarea pesticidelor si sa extinda agricultura ecologica

UE vrea sa reduca la jumatate utilizarea pesticidelor si sa extinda agricultura ecologica


Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa extinda agricultura ecologica si sa reduca utilizarea pesticidelor pentru a proteja mediul, propuneri bine primite de ecologisti, transmite Reuters.

Emisiile din agricultura reprezinta aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de sera in UE, iar consecintele schimbarilor climatice sunt resimtite de fermieri, care se confrunta cu seceta si cu inundatii.

 

Printre obiectivele propuse de Comisia Europeana se afla refacerea ecosistemului natural si adoptarea de masuri in agricultura care sa sprijine tinta UE de emisii zero pana in 2050. "Daca aceasta criza provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) ne-a invatat ceva, este ca va trebui sa recalibram relatia noastra cu mediul natural, va trebui sa devenim mai rezilienti", a declarat Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene, care raspunde de Pactul Ecologic European.

 

Comisia Europeana vrea sa reduca folosirea de pesticide chimice cu 50%, sa reduca folosirea ingrasamintelor cu 20% si vanzarile de antimicrobiene - o categorie de substante care include antibioticele - pentru animale si pestii din crescatorii cu 50% pana in 2030.

 

Procentul terenurilor unde se practica agricultura ecologica ar trebui sa ajunga la 25% in 2030, in timp ce 10% din terenul agricol trebuie transformat in "peisaje extrem de diversificate", cum ar fi iazuri si arbusti.

 

Obiectivele nu sunt inca obligatorii si va fi realizata o evaluare a impactului, a precizat Comisia Europeana. De asemenea, Executivul comunitar vrea ca un procent minim din fondurile alocate pentru Politica Agricola Comuna (PAC) sa mearga spre "schemele ecologice" pentru a-i plati pe fermierii care practica agricultura ecologica sau sunt implicati in captarea dioxidului de carbon (CO2).Poti fi interesat si de