Ucraina sustine ca exporturile sale de produse agricole nu afecteaza pietele europene

Ucraina sustine ca exporturile sale de produse agricole nu afecteaza pietele europene


Exporturile ucrainene de produse agricole prin Europa de Est nu au afectat aceste piete, in pofida protestelor fermierilor, iar relansarea livrarilor via Marea Neagra ar trebui sa ajute la calmarea temerilor lor, a declarat un oficial ucrainean, transmite Reuters.

Statele vecine Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria) s-au plans ca intrarile de produse agricole ucrainene le-au dat peste cap pietele lor, ceea ce a dat nastere la proteste din partea fermierilor si transportatorilor.

 

Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei si reprezentant comercial al Kievului, a recunoscut ca explozia exporturilor prin Europa de Est, datorata faptului ca invazia ruseasca a oprit livrarile traditionale via porturile din Marea Neagra, a dat nastere la ingrijorari si critici conform carora produsele ucrainene nu respecta standardele UE in domeniul securitatii alimentelor.

 

'Pentru noi asta e ciudat, pentru ca credem ca la niciun produs nu ii scoatem pe fermierii europeni de pe pietele lor locale', le-a spus Taras Kacika jurnalistilor cu care s-a intalnit la Bruxelles.

 

In urma cu doua saptamani, Comisia Europeana a propus masuri pentru a limita exporturile Ucrainei de carne de pasare, oua si zahar, cu posibile restrictii temporare la alte produse agricole, precum cerealele. Propunerile Executivului comunitar au nevoie sa fie aprobate de guvernele statelor membre UE si de Parlamentul European.

 

Kacika a mentionat ca exporturile Ucrainei, via porturile de la Marea Neagra, si-au revenit dupa ce in luna august 2023 a fost pus la punct un coridor alternativ. In primele sase luni de la infiintarea acestui coridor, Ucraina a exportat 14,3 milioane de tone de produse agricole iar livrarile din luna ianuarie 2024 s-au apropiat de nivelul inregistrat inainte de razboi.

 

'Noi credem ca problema cerealelor si marfurilor este rezolvata cu Polonia', a spus Taras Kacika.

 

Oficialul ucrainean a mai spus ca UE trebuie sa mearga mai departe de liberalizarea temporara a comertului in 2025 sau 2026 si sa ii convinga pe fermieri si politicieni ca nu mai este nevoie de tarife si cote. 'Ceea ce trebuie sa facem este sa ne asiguram ca toata lumea este constienta ca respectam regulile UE in domeniul productiei', a spus Kacika, exprimandu-si speranta ca o solutie va fi gasita pana la finalul acestui an.



Poti fi interesat si de