Un primar a decis sa permita sacrificarea mieilor, chiar fara avizul DSVSA

Un primar a decis sa permita sacrificarea mieilor, chiar fara avizul DSVSA


Primaria orasului Bals a anuntat ca va permite sacrificarea mieilor chiar si in conditiile in care Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt nu va acorda avize pentru functionarea unui centru temporar de sacrificare a acestor animale.

DSVSA Olt a anuntat in aceasta saptamana ca nu va aviza functionarea centrelor temporare de sacrificare a tineretului ovin/caprin in judetul Olt, in contextul in care judetul este inclus in zona de restrictie privind miscarea animalelor vii din toate speciile ca urmare a evolutiei pestei porcine africane.

 

Potrivit unui comunicat al Primariei Bals, postat vineri pe Facebook, primarul localitatii, Madalin Teodosescu, nu este de acord cu interzicerea sacrificarii mieilor in centrele amenajate temporar in perioada de dinaintea Pastelui.

 

"Primarul orasului Bals, dl. Madalin-Ady Teodosescu, nu este de acord cu masura interzicerii sacrificarii mieilor in centrele de sacrificare temporara in perioada premergatoare sarbatorilor pascale. Madalin Teodosescu solicita public conducerii D.S.V.S.A Olt sa revina asupra acestei masuri de sacrificare a mieilor doar in cele trei abatoare din judet, considerand ca este o masura total nepotrivita. Chiar daca D.S.V.S.A Olt nu va acorda avize pentru functionarea centrului de sacrificare temporara a tineretului ovin-caprin din Bals, in perioada urmatoare, primarul orasului nostru informeaza locuitorii orasului Bals ca se pot face sacrificari", se arata in comunicatul Primariei Bals.

 

DSVSA Olt a informat la inceputul acestei saptamani ca trebuie aplicate si respectate masurile de preventie determinate de confirmarea pestei porcine in judetul Olt, printre masuri fiind si aceea de interzicere a targurilor de animale vii, aglomerari de animale sau alte evenimente organizate in scopul comercializarii acestora.

 

"In acest context, analizand situatia epidemiologica actuala si riscul pe care il reprezinta miscarile de animale vii, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt nu va acorda avize pentru functionarea centrelor de sacrificare temporara a tineretului ovin/caprin in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale", a anuntat DSVSA Olt.

 

Sacrificarea mieilor se poate face la abatoarele autorizate din Bals, Scornicesti si Potcoava. In anii precedenti, in mai multe localitati din judetul Olt au functionat inainte de Paste puncte temporare de sacrificare a mieilor.Poti fi interesat si de