Veste buna! Scade numarul focarelor de pesta porcina africana

Veste buna! Scade numarul focarelor de pesta porcina africana


Pesta porcina africana evolueaza in 298 de localitati din 19 judete, cu un numar de 1.127 de focare (dintre care 18 in exploatatii comerciale). In alte 3 judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 365.172 de porci afectati de boala și exista 916 cazuri la mistreti, anunta ANSVSA.

Au fost stinse 20 de focare in judetul Satu Mare, 2 focare in judetul Dambovita (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 3 focare in judetul Buzau, 3 focare in judetul Maramureș, 40 de focare in judetul Braila (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala), un focar in judetul Dolj, un focar in judetul Vrancea și 7 focare in judetul Bihor.

 

Pana la aceasta data (08.02.2019) au fost despagubiti 8.540 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251.204.580 de lei.

 

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

 

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

 

Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

 

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

 

Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.Poti fi interesat si de