Zeci de mistreti au fost capturati in Tulcea


Reprezentantii Directiei Silvice si cei ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) au capturat, pana in prezent, 40 de exemplare de mistreti in zona de terasa a judetului Tulcea, in cadrul actiunilor preventive pentru limitarea raspandirii pestei porcine africane (PPA).

Angajatii Directiei Silvice au inceput actiunile in urma cu aproximativ doua saptamani, din cota de 119 mistreti, pe cele sapte fonduri de vanatoare, fiind capturate 20 de exemplare, potrivit reprezentantilor institutiei statului.

 

Un numar similar de mistreti a fost capturat si de AJVPS pe cele noua fonduri de vanatoare gestionate in zona de terasa a judetului.

 

"Pana aseara (joi seara - n.r.), nu am gasit lesuri de mistreti. Aseara, pe fondul Crapina, a fost identificat cadavrul in putrefactie al unui mistret si am anuntat medicii veterinari care au luat probe pentru analiza", a precizat presedintele Consiliului de Administratie al AJVPS, Tudorel Oancea.

 

Actiunile de capturare la panda a mistretilor in zona de terasa a judetului se desfasoara, potrivit sursei, foarte greu, din cauza temperaturilor ridicate, iar cota la mistreti este de circa 270.

 

Potrivit legislatiei in domeniu, exemplarele de mascul din populatia de mistreti pot fi capturate pe toata perioada anului, iar vanarea femelelor si a godacilor este permisa de la finele verii pana la sfarsitul lunii ianuarie.

 

In Delta Dunarii, zona in care in luna iunie s-a identificat PPA si in care in urma cu circa opt ani s-a interzis vanatoarea, recoltarea mistretilor va incepe dupa clarificarea legislatiei in domeniu.

 

Conform unei decizii adoptata la 1 august de Comitetul ministerul pentru situatii de urgenta privind combaterea PPA, in ariile naturale protejate, inclusiv in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, la fel ca in judetul Constanta si in Insula Mare a Brailei si in Balta Ialomitei, toti mistretii si pradatorii, cu exceptia speciilor aflate pe cale de disparitie, vor fi ucisi preventiv.

 

PPA nu afecteaza oamenii, dar are impact la nivel social si din punct de vedere economic. Aceasta boala virala a porcinelor domestice si salbatice are o evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc, iar pentru ea nu exista vaccin si nici tratament. Boala nu este periculoasa pentru oameni, insa ei pot reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare si nerespectarea normelor sanitar-veterinare.



Poti fi interesat si de