ACEBOP cere suspendarea importurilor de carne de pasare si oua din Polonia

ACEBOP cere suspendarea importurilor de carne de pasare si oua din Polonia


Polonia, cel mai mare producator de carne de pasare din Europa conform datelor Eurostat, a raportat, saptamana trecuta, primul caz de gripa aviara, la o ferma de curcani. In scurt timp, virusul a fost identificat si la alte ferme din apropiere. In acest context, ACEBOP solicita suspendarea achizitiilor de carne si oua din Polonia, precum si intarirea controlului la destinatie al produselor deja intrate si aflate in depozitele din Romania.

Potrivit unei informari transmise de Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), in urma cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influenta aviara inalt patogena din acest an, stat care nu a mai inregistrat focare din 2017.

 

"In numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o raza de 3 km, cu aprox. 400.000 capete. Autoritatile veterinare din statelor membre au inceput aplicarea de masuri, conform Directivei 2005/94 / CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala raspandire a virusului influentei aviare H5N8 in alte exploatatii de pasari din statul afectat si din celelalte state membre, cu precadere cele care achizitioneaza  pasari, carne si oua din Polonia. In procent de risc, Romania este prima pe lista, datorita cantitatilor de sute de tone intrate saptamanal in tara si sute de mii de oua", se arata in comunicatul semnat de dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

In opinia specialistului, "prima restrictie corecta pe care o solicitam ar fi suspendarea achizitiilor de carne si oua pana la aplicarea masurilor stabilite de Comisia Europeana, cu scopul protejarii consumatorului roman, stiind faptul ca virusul influentei H5N8 poate trece la om."

 

"Aceasta masura ar trebui secondata de controlul intarit la destinatie al carnii si oualor dela intrate, respectiv in depozitele din Romania, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator si retragerea lor de pe piata. Un recensamant al cantitatilor intrate in perioada noiembrie-ianuarie si destinatia finala ar fi binevenit in eventualitatea unui risc", se mai arata in informarea de presa.

 

In acest scop, conform ACEBOP, Comisia Europeana solicita in continuare mentinerea unei vigilente extreme, care ar trebui marcata si de masuri aplicate la achizitiile intracomunitare, cum spuneam mai sus, nu numai la supravegherea fermelor din Romania.

 

Directiva 2005/94/CE prevede derogari de la restrictiile de miscare a pasarilor, carnii, oualor - cu specificatia miscarii doar in statul afectat, "NU si in alte state membre".

 

Daca in luna decembrie 2019 au fost inregistrate notificari de cazuri de influenta aviara slab patogena de catre Franta si Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influenta aviara inalt patogena, in Polonia, care in numai trei zile s-a extins foarte mult.

 

"Acest fapt ne ingrijoreaza si ne dorim masuri urgente, care sa protejeze consumatorii si fermele romanesti. Asocierea pestei porcine africane in evolutie cu afectarea sectorului aviar cu gripa inalt patogena, ar fi un dezastru pentru societatile producatoare, dezastru care consideram ca poate fi evitat prin actiuni rapide si ferme", spune Mary Pana.



Poti fi interesat si de