USDA taie estimările privind importurile de carne de vită din China
Vineri, 12 Septembrie 2025

Vineri, 12 Septembrie 2025
În datele actualizate pentru 2025, USDA a redus prognoza de importuri de carne de vită de la 3,825 milioane de tone (carcase) la 3,4 milioane de tone, invocând o cerere mai scăzută decât se anticipase anterior. Acesta va fi primul an de scădere a importurilor de la începutul creșterii intense de la jumătatea deceniului trecut.
Agenția a menționat că "presiunea economică și cheltuielile reduse ale gospodăriilor au afectat consumul de carne de vită atât în sectorul de retail, cât și în cel al serviciilor de alimentație publică". Din ianuarie până în mai 2025, importurile de carne de vită ale Chinei au scăzut cu peste 10% față de anul precedent. Chiar și cu o posibilă redresare spre finalul anului, livrarile totale nu vor atinge probabil nivelurile din 2024. Restricțiile comerciale impuse cărnii de vită americane au contribuit, de asemenea, la scăderea cererii, deși într-o măsură mai mică.
USDA-Beijing estimează o ușoară creștere a importurilor de carne de vită în 2026, datorită unei producții interne mai scăzute. Se anticipează că importurile de carne de vită congelată vor ajuta la satisfacerea cererii în segmentele de piață cu prețuri mai mici. Cu toate acestea, creșterea generală va fi limitată de presiunea economică și de slăbiciunea persistentă a cererii din partea gospodăriilor și a sectorului de alimentație publică. Proiecția este pentru o creștere anuală de 100.000 de tone, ajungând la 3,5 milioane de tone.
Biroul USDA din Beijing proiectează o scădere a producției chineze de carne de vită în 2026, în principal din cauza unui număr mai mic de vaci de reproducție și a unei eficiențe scăzute a fătărilor. Surse din industrie raportează că multe ferme și-au redus efectivele de reproducție în 2024, pe fondul pierderilor prelungite cauzate de prețurile scăzute ale vitelor. Aceste prețuri scăzute, combinate cu ieșiri masive din sector, au dus la o reducere semnificativă a stocului de animale de reproducție în 2024, o schimbare care continuă să influențeze structura efectivelor și să limiteze potențialul de producție până în 2026.
Proiecțiile indică faptul că consumul de carne de vită în China va continua să scadă în 2026, reflectând presiunea persistentă asupra veniturilor gospodăriilor și slăbiciunea continuă a încrederii consumatorilor. Reprezentanți din industrie au informat biroul USDA din Beijing că vânzările din sectorul de alimentație publică au scăzut cu 30% până la 50% în unele orașe în 2025, o contracție majoră ce subliniază fragilitatea cererii consumatorilor. Având în vedere că aceste scăderi au avut loc într-un an în care PIB-ul a crescut totuși cu peste 5%, un mediu de creștere mai lent în 2026 este puțin probabil să sprijine o redresare a consumului de carne de vită. Această proteină rămâne cea mai scumpă în China, cu prețuri medii mult peste cele ale cărnii de porc și de pasăre.
Astfel, fermierii vor putea depune on-line cererile de finanțare în cadrul sesiunii de prim...
Veniturile înregistrate în această perioadă au atins 294,9 milioane de dolari am...
Piața ready meals - în creștere și în România Segmentul de produse gat...