AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIM

AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIM


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia se regasesc pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, in pagina dedicata schemei de ajutor de stat – click aici pentru acces direct in pagina. In baza acestor documente potentialii beneficiari pot demara pregatirea documentatiei necesare accesarii de catre solicitanti a fondurilor INVESTALIM.

 

Cererile de aprobare pentru finantare vor putea fi depuse de catre potentialii beneficiari incepand cu data de 27 octombrie 2023, ora 08:30.

 

Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM se implementeaza in perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuala pentru finantarea proiectelor de investitii este de aproximativ 147,5 milioane euro.

 

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate, atat IMM, cat si intreprinderi mari, infiintate conform Legii nr. 31/ 1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse intre 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maxim total de 57.750.000 de euro.

 

Activitatile eligibile pentru care se acorda finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea si conservarea carnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor, prelucrarea si conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe si legume, prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, precum si fabricarea zaharului.

 

Procesarea produselor agroalimentare va fi sustinuta financiar si prin interventia DR 22 – Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, din cadrul Planului Strategic pentru PAC 2023 – 2027, unde alocarea financiara este de 210.300.000 euro. Valoarea maxima a unui proiect de investitii poate ajunge la 10.000.000 euro pentru infiintare unitati de procesare legume-fructe si pentru industria de morarit, ulei si nutreturi combinate, la 7.000.000 euro pentru infiintarea unitatilor de procesare, iar pentru modernizare se acorda pana la 3.000.000 euro/ proiect. Intensitatea sprijinului nerambursabil pentru aceasta interventie este de 65%.



Poti fi interesat si de