ANSVSA recomanda persoanelor confirmate cu noul coronavirus sa limiteze contactul cu animalele

ANSVSA recomanda persoanelor confirmate cu noul coronavirus sa limiteze contactul cu animalele


Persoanele care au confirmarea sau suspiciunea infectarii cu noul coronavirus trebuie sa restrictioneze contactul cu animalele de companie si cele domestice, in acelasi mod in care procedeaza in cazul contactului cu alte persoane, sustin reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Atunci cand este posibil, ar trebui sa lasati animalele in grija altor membri din casa sau din gospodarie. In cazul in care trebuie sa aveti grija singuri de animalele dumneavoastra, este indicat sa va spalati pe maini inainte si dupa contactul cu acestea, precum si sa respectati normele generale de igiena. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic. In cazul in care nu sunteti infectat, interactiunea cu animalele dumneavoastra se poate realiza in conditiile normale, cu respectarea normelor de igiena recomandate", se mentioneaza intr-un comunicat al ANSVSA.

 

De asemenea, reprezentantii ANSVSA recomanda unele masuri de precautie in ceea ce priveste animalele de companie si cele domestice. Astfel, apa si alimentele pentru animale trebuie sa fie curate, precum si obiectele folosite pentru acestea. Persoanele care ingrijesc animalele trebuie sa se spele pe maini dupa ce au manipulat alimentele, proviziile si dejectiile animalelor si sa schimbe cat mai des asternutul folosit pentru acestea.

 

Potrivit unor studii ale comunitatii stiintifice internationale, mentionate de reprezentantii ANSVSA, coronavirusurile reprezinta o familie virala extrem de numeroasa, astfel ca unele coronavirusuri induc boala la oameni, altele la anumite populatii de animale.

 

De asemenea, coronavirusurile care infecteaza oamenii pot, rareori, infecta si animalele.

 

Totodata, structura genetica a virusului SARS-COV-2 sugereaza faptul ca sursa initiala a fost de origine animala. "Cu toate acestea, in urma analizei datelor disponibile in prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte putin probabila", se precizeaza in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, virusul SARS-COV-2 se leaga de anumiti receptori celulari specifici, lucru care permite accesul in celulele gazdei. Desi acesti receptori au fost identificati in speciile de animale domestice si par sa fie capabili sa interactioneze cu virusul uman, simpla prezenta a receptorilor nu reprezinta o conditie suficienta pentru ca animalele sa fie infectate.

 

"Acest lucru se explica prin faptul ca virusul nu foloseste doar receptorii celulari, ci si alte componente celulare pentru a se replica in interiorul celulei", se mentioneaza in comunicat.

 

Potrivit ANSVSA, in prezent, comunitatea stiintifica internationala a prioritizat investigarea posibilitatii transmiterii virusului intre animale si oameni, prin alimente si prin contactul cu mediul inconjurator, existand numeroase studii initiate in acest sens.

 

"Pana la aparitia unor noi dovezi/studii stiintifice care sa aduca informatii suplimentare cu privire la transmiterea SARS-COV-2 intre animale si oameni, animalele de companie si cele domestice nu trebuie considerate drept o posibila sursa de infectie cu virusul SARS-COV-2", se mai precizeaza in comunicat.



Poti fi interesat si de