Abatoarele au sacrificat mai multe bovine si pasari, anul trecut
Luni, 03 Iulie 2023

Luni, 03 Iulie 2023
Numarul de bovine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a crescut fata de anul precedent cu 3% in timp ce productia de carne de bovine a scazut cu 1,6%. Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (47,6%), Centru (11%), Vest (peste 10%) si Sud-Muntenia (10,5%).
Sacrificarile de porcine au scazut cu 11,4% iar productia a inregistrat un declin de 14,1%. Sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile: Vest (peste 38%), Sud-Muntenia (22,1%), Nord-Est (13,7%) si Nord-Vest (12,6%).
Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a scazut fata de anul precedent cu 22,3%, iar productia de carne s-a redus cu 21,7%. Cele mai importante ponderi ale sacrificarilor de ovine si caprine au fost inregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 26%), Vest (peste 20%), Nord-Est (17,9%) si Centru (14,2%).
Numarul de pasari sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a crescut fata de anul 2021 cu 5,2%, iar productia de carne de pasare a crescut cu 5,6%. In anul 2022, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile: Nord-Est (27,4%), Sud-Est (22,7%), Centru (17,3%) si Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%).
In anul 2022 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca brut, colectata de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare, a crescut cu 7086 tone (+0,6%). Cantitatea colectata de lapte brut de capra a crescut cu 6,6%, in timp ce cantitatile colectate de lapte brut de bivolita si oaie au scazut cu 11,2%, respectiv cu 28,8%.
Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 19.840 tone (+14,3%). In anul 2022, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la lapte praf cu 221 tone (+9,9%), branza topita cu 483 tone (+4,7%) si branza (inclusiv urda) cu 3971 tone (+4%).
Productia de branza obtinuta din lapte de vaca (care reprezinta 93% din productia totala de branzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.179 tone (+4,6%). Scaderi ale productiei in anul 2022 fata de anul 2021 au fost inregistrate la urmatoarele produse lactate: unt cu 745 tone (-6,7%), lapte de consum cu 20050 tone (-5,2%), smantana cu 2371 tone (-3,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 7.732 tone (-3,5%).
Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (40,6%), Nord-Vest (19,3%) si Nord-Est (17%).
Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (56%), Nord-Vest (21,4%), Vest (peste 15%). Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 79% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat) : Centru (38,4%), Bucuresti-Ilfov (peste 23%) si Nord-Vest (17,6%).
Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (46,9%), Vest (32,7%), Nord-Vest (9%) si Nord-Est (5,3%). Branza (inclusiv urda) s-a produs indeosebi in regiunile Centru (39,4%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,9%), Sud-Muntenia (8,5%) si Sud-Est (7,5%).
Retetele noi, cu combinatii asezonate perfect, gata de pus pe gratar, si ambalaje care iti trezes...
"La achizitionarea produselor alimentare: verificati cu atentie aspectul carnii tocate; nu cumpar...
Carnea de pui ramane un aliment esential in dieta romanilor, insa tot mai multi consumatori cer t...