Accesul carnii romanesti pe piata din Israel, in analiza la Ministerul Agriculturii

Accesul carnii romanesti pe piata din Israel, in analiza la Ministerul Agriculturii


Accesul carnii si a produselor agroalimentare romanesti pe piata din Israel si solutii pentru sectorul agricol in contextul schimbarilor climatice au fost printre subiectele discutate miercuri de ministrul agriculturii, Florin Barbu, cu ambasadorul Israelului la Bucuresti, Reuven Azar.

Potrivit unui comunicat al MADR, discutiile s-au axat pe intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel pe domenii de interes comun cu beneficii reale pentru fermieri. Schimbarile climatice afecteaza direct sectorul agricol, iar solutiile se refera la utilizarea responsabila a apei pentru irigatii si a unor soiuri care sa nu fie afectate de conditiile actuale.

 

De asemenea, dialogul celor doi oficiali s-a concentrat si pe simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru accesul pe piata din Israel a carnii si a produselor agroalimentare provenite din fermele romanesti, ambasadorul israelian mentionand ca a facut demersuri pentru a obtine sprijin in vederea finalizarii cat mai rapide a tuturor formalitatilor necesare.

 

In ceea ce priveste cultivarea legumelor in spatii protejate au fost analizate subiecte legate de utilizarea noilor tehnologii, sisteme moderne de utilizare a apei pentru irigatii in legumicultura si pomicultura, precum si promovarea produselor agroalimentare.

 

Pregatirea vizitei in Romania a ministrului israelian al agriculturii din luna octombrie a fost un alt aspect discutat in cadrul intalnirii, ocazie cu care vor fi abordate subiecte ce vizeaza schimburile comerciale dintre cele doua state.

 

La finalul intalnirii, Reuven Azar i-a adresat ministrului Florin Barbu invitatia de a participa in perioada 17-19 octombrie, la targul Agriteq, eveniment organizat in Israel.

 

Tot miercuri, ministrul roman al agriculturii a discutat cu ambasadorul Spaniei in Romania, Jose Antonio Hernandez Perez- Solorzano, iar subiectele au vizat situatia pietei si comertul cu produse agricole, in contextul sprijinirii fermierilor europeni afectati de conflictul din Ucraina. Totodata, au mai fost atinse subiecte ce privesc viitorul zonelor rurale si al PAC, noile tehnici genomice pentru a consolida sectorul de agricultura, tinand cont de schimbarile climatice cu care ambele state se confrunta tot mai des in ultima perioada si cu depopularea satelor. Referitor la aceasta problema de actualitate si pentru tara noastra, ministrul Florin Barbu a declarat ca este necesara o abordare la nivelul Uniunii Europene, astfel incat sa fie creata o strategie unitara.

 

De asemenea, ministrul roman a abordat si problematica ridicata de Romania, la care s-au raliat si alte state membre UE privind aplicarea unei derogari pentru GAEC 7 si GAEC 8 in anul 2024. Demnitarul roman a solicitat sprijinul Spaniei in modificarea legislatiei europene, in asa fel incat procentul de teren lasat parloaga sa fie calculat la nivel national, nu la nivel de exploatatie.

 

Ambasadorul Spaniei a transmis sprijinul Presedintiei spaniole si a mentionat ca Romania este un partener strategic al Spaniei, cele doua popoare avand foarte multe in comun, iar autoritatile celor doua state se afla in dialog permanent.



Poti fi interesat si de