Aproape 135 milioane de euro vor ajunge la fermierii din sectorul zootehnic

Aproape 135 milioane de euro vor ajunge la fermierii din sectorul zootehnic


Plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, au fost aprobate vineri de Executiv, impactul bugetar depasind 670 de milioane de lei, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

'Prezentul act normativ aproba plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 si stabileste modalitatea de calcul a cuantumului per unitatea de masura al ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne si pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine', se arata in comunicat.

 

Impactul bugetar este de circa 670.271.000 lei, respectiv 134.768.480 euro de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MADR pe anul 2024, reprezentand plati nationale tranzitorii pentru anul de cerere 2023.

 

Cuantumul per unitatea de masura al ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se calculeaza de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor alocate fiecarei scheme la efectivele de animale eligibile, respectiv bovine si ovine/caprine sau la cantitatile de lapte eligibile.

 

'Ca numar de beneficiari ai ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic estimam circa 40.000 de fermieri pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, circa 112.000 de fermieri pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne, si circa 45.000 de fermieri pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine', mentioneaza institutia.

 

MADR precizeaza ca documentele specifice care se depun impreuna cu cererea de plata, precum si conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic sunt prevazute in sectiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, articolele 95-102.

 

Acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activitatilor specifice din sectorul de crestere a animalelor.



Poti fi interesat si de