Barbu: Presiunea pe fermierii nostri este uriasa. Voi folosi toate parghiile pentru a-i sustine

Barbu: Presiunea pe fermierii nostri este uriasa. Voi folosi toate parghiile pentru a-i sustine


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat luni, înaintea Consiliului Agricultura si Pescuit - Agrifish de la Luxemburg, cu omologul francez, Marc Fesneau, despre masurile de sprijin pentru fermieri si a transmis ca va folosi toate parghiile pe care le are la îndemana pentru a-i sustine.

'La Luxemburg, înainte de Consiliul AgriFish, am raspuns invitatiei omologului meu din Franta, Marc Fesneau, pentru a discuta despre masurile de sprijin pentru fermierii nostri. Am vorbit despre dificultatile pe care le întampina fermierii romani din cauza secetei si din cauza presiunilor pe transport provocate de tranzitul cerealelor ucrainene. Este esential ca fermierii sa primeasca un sprijin pentru transportul cerealelor, din fondul de criza al UE, asa cum am solicitat la începutul lunii septembrie', a scris Barbu pe Facebook.

 

De asemenea, el a subliniat ca a convenit cu ministrul francez al Agriculturii sa sustina în fata Comisiei prelungirea derogarilor si, în anul 2024, pentru GAEC 7 (rotatia culturilor) si GAEC 8 (conditia de a lasa 4% din suprafata fermei teren nelucrat, parloaga), pentru a permite fermierilor sa compenseze astfel pierderile cauzate de reducerea preturilor la cereale si de seceta severa.

 

'Presiunea pe fermierii nostri este uriasa si voi folosi toate parghiile pe care le am la îndemana pentru a-i sustine', a mai scris Florin Barbu pe pagina de socializare.

 

Potrivit unui comunicat al MADR, remis AGERPRES, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin-Ionut Barbu, participa în perioada 23-24 octombrie 2023, la Consiliul Agricultura si Pescuit, care are loc la Luxemburg.

 

Pe ordinea de zi a reuniunii se vor regasi teme de interes major pentru fermierii romani, astfel: situatia pietei, directiva - cadru privind deseurile - aspecte legate de alimente, posibilitati de pescuit pentru 2024 în Marea Baltica, reuniunea anuala a Comisiei Internationale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT).

 

În deschiderea reuniunii, ministrii vor discuta despre situatia pietei în contextul razboiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru a face un bilant al diferitelor evolutii care au un impact asupra produselor agroalimentare si al sectorului agroalimentar al UE.

 

Pe baza informatiilor furnizate de Comisie si de Presedintie, ministrii vor desfasura un schimb de opinii în mod public cu privire la aspectele legate de alimente ale propunerii de modificare specifica a Directivei-cadru privind deseurile.

 

Oficialii europeni vor urmari sa ajunga la un acord politic privind posibilitatile de pescuit pentru anul viitor în Marea Baltica.

 

De asemenea, reprezentantii statelor membre vor desfasura un schimb de opinii care va oferi orientari Comisiei cu privire la pozitia care urmeaza sa fie adoptata de UE în cadrul reuniunii anuale din acest an a Comisiei Internationale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), ce se va desfasura în perioada 13-20 noiembrie 2023.

 

Consiliul va primi informatii din partea delegatiei cehe cu privire la reuniunea Grupului de la Visegrad, din partea delegatiilor din Croatia si Slovenia privind gestionarea crizelor si din partea delegatiei lituaniene privind perspectivele agriculturii ecologice.

 

În cadrul unei sesiuni publice, presedintia va furniza Consiliului informatii actualizate cu privire la aspectele agricole si forestiere ale propunerii privind certificarea eliminarilor de dioxid de carbon. Tot în cadrul sesiunii publice, delegatia poloneza va furniza ministrilor informatii cu privire la impactul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii asupra sectorului agricol, în timp ce delegatia austriaca va informa Consiliul cu privire la provocarile cu care se confrunta sectorul agricol.



Poti fi interesat si de