Bursa de peste din Tulcea isi diversifica oferta de produse

Bursa de peste din Tulcea isi diversifica oferta de produse


Centrul de prima-vanzare a pestelui din Tulcea, cunoscut si ca Bursa de peste, inaugurat oficial in primavara ca prima filiala a Casei Romane de Comert Agroalimentar Unirea, se pregateste ca in perioada urmatoare sa puna in functiune o instalatie de congelare si o linie de filetare a pestelui.

Investitia ii va permite sa isi diversifice oferta de produse din peste si sa poata primi comenzi de la marii comercianti de pe piata alimentara din Romania, adica sa isi indeplineasca practic scopul pentru care a fost creata.

 

Directorul Casei de Comert, Adrian Izvoranu, a declarat ca au fost parcurse toate fazele premergatoare achizitiei si ca s-au obtinut autorizatiile necesare acestor instalatii care costa pana la 30.000 de euro.

 

“Probabil ca luna viitoare vom aduce instalatii de congelare, ceea ce inseamna foarte mult, pentru ca luna viitoare va fi o perioada de varf a pescuitului si vom avea un aflux mare de peste si va fi si cerere mare pe piata. Intr-o luna, ar fi gata lucrarile (de modernizare n.red.). Ca timp real de executie, nu uitati insa ca actiunea se petrece in Romania si avem cadrul legislativ probabil cel mai sofisticat, firma este una de stat, iar decizia nu este luata de un intreprinzator, ci trebuie sa treaca prin multe foruri de conducere”, spune directorul Casei Unirea.

 

Proiectul Bursei de peste de la Tulcea a fost anuntat de autoritati in urma cu aproape zece ani, dar obiectivul realizat cu fonduri europene a fost inaugurat de catre oficiali ai Guvernului de la Bucuresti abia in luna aprilie a acestui an, din cauza mai multor probleme semnalate de-a lungul timpului, una dintre ele fiind lipsa utilitatilor necesare functionarii cladirii de pe malul Dunarii. Bursa de peste functioneaza ca filiala a Companiei Nationale Casa Romana de Comert Agroalimentar UNIREA S.A., aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si creata cu scopul “valorificarii superioare a resurselor si productiei agricole nationale”.

 

“Bursa de peste este foarte importanta, pentru ca la ora actuala consumul de peste din piata interna este asigurat in proportie de 80% din import. Este absurd. Nu discutam aici doar de potentialul imens pe care-l reprezinta Delta, nu doar din punct de vedere cantitativ, cat mai ales de cel calitativ. Nu se compara nimic din ce produce Delta cu pesti similari ca specie adusi din alte state. Este un peste proaspat, de calitate. Mai avem insa peste 800 de exploatatii, inclusiv ferme de acvacultura, in tara. Cand capacitatea noastra de aici va fi functionala asa cum ne-am planificat, vom avea nevoie de jumatate din pestele din Romania”, argumenteaza directorul Izvoranu.



Poti fi interesat si de