CE aproba ajutoare de 56 milioane euro pentru crescatorii romani de porci si pasari

CE aproba ajutoare de 56 milioane euro pentru crescatorii romani de porci si pasari


Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare in valoare de aproximativ 56 milioane euro (278,6 milioane de lei) notificata de Romania pentru sprijinirea sectorului porcinelor si al pasarilor, in contextul razboiului purtat de Rusia impotriva Ucrainei, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar de criza pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2022 si modificat ulterior la 20 noiembrie 2023 pentru a sprijini masurile in sectoarele care sunt esentiale pentru a accelera tranzitia verde si reducerea dependentei de combustibilii fosili.

 

In cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub forma de granturi directe. Masura va fi deschisa crescatorilor de porcine si pasari care se confrunta cu riscul pierderii lichiditatii financiare din cauza dificultatilor de pe piata agricola, provocate de razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei.

 

Sprijinul nu va depasi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar si va fi acordat pana la data de 30 iunie 2024.

 

Comisia a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.



Poti fi interesat si de