Comertul cu porci si carne de porc a fost interzis in doua localitati din Buzau, din cauza pestei porcine

Comertul cu porci si carne de porc a fost interzis in doua localitati din Buzau, din cauza pestei porcine


Doua focare de pesta porcina africana au fost identificate de catre inspectorii sanitar veterinari, fiind impuse restrictii de miscare pe o raza de 10 km pentru a se preintampina extinderea virusului.

Potrivit Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), cele doua focare au fost identificate in doua gospodarii iar animalele au fost sacrificate.

 

'La aceasta data pesta porcina africana evolueaza pe raza judetului Buzau la nivelul a doua exploatatii nonprofesionale de pe raza Unitatii Administrativ Teritoriale (UAT) Padina si UAT Valcelele, fiind afectate un numar de patru suine. Toate cele patru animale au fost ucise si ecarisate prin grija celor doua primarii. Daca nu mai apar alte focare pana la jumatatea lunii decembrie, acestea vor putea fi inchise. In aceste zone sunt impuse restrictii de miscare a porcinelor, fiind interzisa miscarea animalelor in zona de supraveghere si de protectie pe o raza de 10 km in jurul focarelor', a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau, Iulian Moca.

 

Inspectorii sanitar veterinari atrag atentia ca este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

 

'In aceasta perioada avem in desfasurare si controale in trafic impreuna cu reprezentantii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau. Vor fi verificate atat mijloacele de transport pentru animale vii cat si mijloacele proprii auto cu scopul de a descuraja miscarea de animale sau produse de origine animala. Nu exista la aceasta data pe raza judetului posibilitatea decat a sacrificarii porcinelor si a consumului familial, bineinteles cu familia extinsa daca avem rude la oras, dar numai dupa efectuarea examenului trichineloscopic. In acest sens, recomand tuturor crescatorilor sa efectueze acest examen pentru animale sacrificate in gospodarie si sa solicite buletinul de analiza iar daca familia extinsa se afla la o anumita distanta de exploatatia unde a avut loc sacrificarea porcului, in baza acelui buletin poate demonstra ca acea carne provine din sacrificari in gospodarie si persoana respectiva face parte din familie', a mai precizat Iulian Moca.

 

DSVSA recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati autorizare sanitar veterinar. Astfel, vor avea certitudinea ca atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica. Totodata, sacrificarea porcului din gospodarie si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar, informeaza DSVSA, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei. Este interzisa introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o tara terta in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, prin bagajele personale ale calatorilor. Interdictia se aplica si in sens invers, din Romania intr-un stat membru sau tara terta.



Poti fi interesat si de