Comisia propune noi norme privind bunastarea celor 1,6 miliarde de animale transportate in cadrul UE

Comisia propune noi norme privind bunastarea celor 1,6 miliarde de animale transportate in cadrul UE


Dupa cum a anuntat in cadrul Strategiei "De la ferma la consumator" - Agenda Pactului verde european pentru o agricultura si o productie alimentara durabile - Comisia Europeana a propus cea mai mare reforma din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunastarea animalelor in timpul transportului, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

De asemenea, Comisia propune, pentru prima data, noi norme ale UE privind bunastarea si trasabilitatea cainilor si pisicilor care sunt crescute, tinute si comercializate ca animale de companie, in scopuri economice.

 

Pachetul include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele in timpul transportului, care va imbunatati bunastarea celor 1,6 miliarde de animale transportate in si din UE in fiecare an. Noile norme reflecta cele mai recente probe si informatii stiintifice, precum si evolutiile tehnologice.

 

Noile norme privind bunastarea si trasabilitatea cainilor si pisicilor vor stabili, pentru prima data, standarde uniforme ale UE pentru cresterea, adapostirea si manipularea cainilor si pisicilor in unitatile de reproductie si in magazinele de animale de companie, precum si in adaposturi.

 

Trasabilitatea cainilor si pisicilor va fi, de asemenea, consolidata prin identificarea si inregistrarea obligatorie in bazele de date nationale pentru a combate traficul ilegal si a controla mai bine conditiile de bunastare a animalelor in unitati.

 

In cele din urma, Comisia propune masuri suplimentare pentru a aborda initiativa cetateneasca europeana (ICE) "O Europa libera", care solicita o interdictie la nivelul UE privind cresterea animalelor pentru blana si vanzarea de produse care contin astfel de blanuri pe piata unica.

 

Comisia saluta initiativa si recunoaste ca bunastarea animalelor ramane o preocupare majora pentru cetatenii europeni.

 

Normele UE existente pentru animale in timpul transportului dateaza de 20 de ani. Ele nu mai reflecta realitatile actuale, cele mai recente informatii si recomandari stiintifice, obiectivele de durabilitate sau preocuparile legitime ale cetatenilor nostri in ceea ce priveste bunastarea animalelor.

 

Prin urmare, propunerea se axeaza pe domenii-cheie vitale pentru asigurarea bunastarii animalelor in timpul transportului: durata calatoriilor va fi redusa, iar in timpul calatoriilor de lunga durata, animalele trebuie descarcate pentru anumite perioade de odihna, hranire si adapare. Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificarii si animalelor vulnerabile, cum ar fi viteii neintarcati si animalele gestante. De asemenea, limitele pentru asigurarea unui spatiu minim pentru diferitele animale vor fi marite si adaptate la fiecare specie, transportarea in temperaturi extreme va fi supusa unor conditii stricte, incluzand transportarea exclusiv pe timp de noapte, in cazul in care temperaturile depasesc 30 grade. In plus, atunci cand temperaturile sunt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie sa fie acoperite, iar circulatia aerului in compartimentul pentru animale trebuie controlata, pentru a proteja animalele de expunerea la vant in timpul calatoriei. In cazul in care temperaturile scad sub -5 °C, impreuna cu masurile mentionate anterior, durata calatoriei nu trebuie sa depaseasca 9 ore.

 

De asemenea, normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi inasprite, inclusiv controale mai bune in tarile terte pentru a indeplini standarde echivalente cu cele din UE si vor fi valorificate la maximum instrumentele digitale pentru a facilita aplicarea normelor de transport (de exemplu, localizarea in timp real a vehiculelor, baza de date centrala).

 

Aproximativ 44% din gospodariile din UE au un animal de companie. Comertul cu caini si pisici a crescut considerabil in ultimii ani, cu o valoare anuala de 1,3 miliarde EUR. Cu toate acestea, standardele de bunastare a animalelor pentru cresterea profesionala, detinerea si vanzarea cainilor si pisicilor difera foarte mult de la un stat membru la altul. Exista, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile si abuzurile care nu corespund standardelor.

 

In plus, comertul ilegal cu caini si pisici a crescut puternic, accelerat de cresterea pietei online, care reprezinta in prezent 60 % din totalul vanzarilor de caini si pisici in UE. Un nou raport publicat astazi denunta amploarea comertului ilegal cu caini si pisici, precum si lacunele actuale care permit acest lucru.

 

Propunerea nu prezinta noi reglementari pentru cetateni si proprietarii de animale de companie. Ea stabileste norme uniforme ale UE pentru bunastarea cainilor si pisicilor care sunt crescuti sau tinuti in unitati de reproductie, in magazine de animale de companie, precum si in adaposturi: pentru prima data, se vor aplica standarde minime in ceea ce priveste cresterea, adapostirea, ingrijirea si tratarea acestor animale in intreaga UE, vor fi cerinte stricte in materie de trasabilitate, impreuna cu controale automatizate pentru vanzarile online, care vor ajuta autoritatile sa controleze cresterea si comercializarea cainilor si pisicilor, si vor permite cumparatorilor, sa verifice daca identificarea si inregistrarea acestora sunt corecte. In plus, statele membre vor trebui sa ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor, iar orice persoana care cumpara un caine sau o pisica va fi informata cu privire la importanta detinerii responsabile a animalului, iar importurile de caini si pisici vor trebui sa respecte standarde echivalente de bunastare.

 

De asemenea, Comisia a raspuns unei initiative cetatenesti europene. Initiativa "O Europa fara produse din blana" invita Comisia sa ia masuri pentru a interzice: detinerea si uciderea animalelor in scopul unic sau principal al productiei de blana si introducerea pe piata UE a blanurilor de animale de crescatorie si a produselor care contin astfel de blanuri. De asemenea, initiativa ridica probleme importante in ceea ce priveste protectia sanatatii umane, animale si a mediului, pe care Comisia o va evalua urmand abordarea sa de tip "O singura sanatate", care are ca principiu de baza recunoasterea faptului ca sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului sunt legate in mod indisolubil.
Comisia a insarcinat EFSA sa furnizeze un aviz stiintific privind bunastarea animalelor crescute pentru blana. Pe baza acestei contributii stiintifice si a unei evaluari a impactului economic si social, Comisia va comunica apoi cu privire la cele mai adecvate masuri.



Poti fi interesat si de