Controalele de pe litoral s-au soldat cu amenzi de 2,7 mil. lei, in acest sezon

Controalele de pe litoral s-au soldat cu amenzi de 2,7 mil. lei, in acest sezon


Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi in valoare de 2,776 milioane de lei, in urma unor controale efectuate in statiunile de pe litoral, in perioada 24 iunie - 30 august, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Conform sursei citate, in intervalul mentionat, inspectorii sanitari - veterinari care activeaza in Comandamentul Sezon Estival 2019 au verificat 2.448 de unitati localizate in cele sapte zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinesti si Mangalia - Vama Veche.

 

Tipurile de unitati vizate au fost: cantinele taberelor scolare, depozitele alimentare, unitatile de tip supermarket si hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetarie si patiserie, beach-barurile, restaurantele si alte unitati de alimentatie publica, in care se prepara si se servesc alimente.

 

Astfel, controalele s-au desfasurat in: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unitati tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unitati tip bufet, 228 de baruri, sase cafe baruri, 12 snack baruri, opt unitati tip bistro, doua unitati catering, 40 de cantine din tabere scolare, opt pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetarii/patiserii, 126 de laboratoare cofetarie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarketuri, 12 unitati comercializare produse congelate, cinci carmangerii, trei unitati de procesare lapte si patru autoutilitare.

 

In urma controalelor, s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare a acestora, comercializarea produselor de origine animala cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilitatii produselor alimentare, nementinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor si utilajelor in stare insalubra, efectuarea transporturilor de produse de origine animala cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenta documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.

 

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor au fost aplicate 298 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.776.300 de lei.

 

De asemenea, au fost emise o ordonanta de interzicere a activitatii pentru o unitate tip bufet, precum si patru ordonante de suspendare temporara a activitatii pentru trei unitati tip fast-food si o unitate procesare lapte.

 

In aceasta perioada, au fost confiscate si retrase de la vanzare 481 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

 

Activitatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a personalului tehnic s-a axat, in principal, pe preventia aparitiei riscului si a pericolelor privind siguranta alimentara.

 

Ca urmare a eforturilor depuse de inspectorii care au activat in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 nu s-au inregistrat episoade de toxiinfectii alimentare care sa puna in pericol sanatatea si viata publica.



Poti fi interesat si de