Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” 2021 a fost o editie despre gust

Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” 2021 a fost o editie despre gust


Editia din acest an a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” a fost una adaptata perioadei de criza sanitara.

“Data fiind imposibilitatea de a organiza varianta «clasica», cu public, a evenimentului gastronomic, acesta s-a desfasurat sub forma unui concurs de degustare. Concret, echipele/ primariile inscrise in concurs au livrat juriului produse gata preparate, «de acasa». Cel mai important avantaj al formatului «de criza» propus a fost acela ca a castigat... GUSTUL. Deci, echipele care pana acum au fost, poate, dezavantajate de... organizarea interna (amenajare stand, numar de portii «vandute» etc), au putut accede pe primele locuri ale clasamentului datorita exclusiv calitatii produselor”, a spus Nicolae Pop, directorul festivalului.

 

Echipa comunei bihorene Osorhei a fost marea castigatoare a festivalului care s-a desfasurat in 27 februarie 2021, la Complexul President din Baile Felix. In clasamentul general, pe locul al doilea s-a clasat echipa comunei Mediesu Aurit (judetul Satu Mare), iar pe locul al treilea, echipa orasului bihorean Valea lui Mihai. In competitie au luat startul 11 echipe, 10 din Bihor si una din judetul Satu Mare.

 

Premiile pe cele 7 categorii au fost adjudecate, cu mici exceptii (Dobresti-Pomezeu si Biharia), tot de cele trei ocupante ale podiumului final general. Echipa Osorhei a ocupat locul I la „Carnati” si „Vin” si locul II la „Palinca”, „Caltabosi”, „Toros”, „Produs local special” si „Afumaturi”; echipa Mediesu Aurit a ocupat locul I la „Caltabosi”, „Toros” si „Produs local special”, locul II la „Carnati” si locul III la „Palinca”, „Vin” si „Afumaturi”. Echipa Valea lui Mihai a ocupat locul II la „Vin” si locul III la „Carnati”, „Toros” si „Produs Local special”.

 

Locul III la „Cei mai buni caltabosi” a revenit echipei Biharia; locul I la „Cea mai buna palinca” si „Cele mai bune afumaturi” si „Premiul de popularitate” a revenit echipei Dobresti-Pomezeu, prima „mixta” din istoria Festivalului.

 

Juriul principal a fost format exclusiv din profesionisti: Stefan BERCEA – presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) Romania – presedinte; Ciprian NICOLESCU – mentorul si antrenorul echipei nationale de bucatari (seniori) a Romaniei la Olimpiada gastronomica 2020 – vicepresedinte; Bogdan VANDICI – castigator „Chefi la cutite” in 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucatari in 2019; Eugen BAR – participant/ concurent la mai multe editii ale Campionatului mondial de gastronomie; Ciprian SOTOC – OPERA EVENTS; Alexandru SANDRAU – Complex PRESIDENT; Nicolae POP – directorul „D’ALE PORCULUI”.

 

“Definitia terroirului este importanta pentru ca se refera la variabilele care trebuie luate in considerare la studierea autenticitatii. Terroir este un spatiu geografic delimitat, definit de o comunitate umana care, de-a lungul istoriei sale, construieste un set distinct de trasaturi culturale, cunostinte si practici alimentare, bauturi, bazate pe un sistem de interactiuni intre mediul natural si factorii umani. Aceste cunostinte aplicate creeaza o originalitate, confera o tipicitate si permite recunoasterea produselor si serviciilor din acest spatiu. Acest eveniment maret creeaza valoare si bogatie regiunii Bihor, un spatiu viu si inovativ unde grupuri de oameni isi atrag mostenirea pentru a construi o dezvoltare viabila si durabila. Mandru ca fac parte din acest eveniment”, a precizat Ciprian Nicolescu.

 

juriu site

 

Juriul principal a fost completat de reprezentantii unor parteneri/ sponsori/ invitati, care vor juriza separat de acesta, pentru premii speciale: Simona BISBOACA – PHENALEX; Stefan OPREA – presedintele Asociatiei Disciples Escoffier Romania; Eugen CAPRA - directorul general CARNEXPO Grill; Silviu ZETEA – ZETEA de Transilvania; Ioan SORA – presedintele Asociatiei Comunelor din Romania – Bihor, primar de Pomezeu.

 

“Am avut deosebita placere sa fiu invitat la aceasta competitie de preparare traditionala a porcului intre comunele din Bihor si invitatele lor, care are ca obiectiv promovarea traditiilor populare. Trofeul festivalului, care a ajuns la echipa din Osorhei, reprezinta o recunoastere a eforturilor depuse in prepararea si pastrarea gusturilor si metodelor traditionale de preparare a carnii de porc”, a declarat Eugen Capra.

 

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala D’ART (detinatoarea marcii inregistrate „D’ALE PORCULUI”), in colaborare cu Asociatia Comunelor din Romania (A.Co.R.) – Filiala Judeteana Bihor, sub patronajul Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) Romania.



Poti fi interesat si de