Industria carnii de pasare continua sa creasca, in ciuda vremurilor tulburi

Industria carnii de pasare continua sa creasca, in ciuda vremurilor tulburi


Industria locala de carne de pasare a evoluat constant in ultimii ani si este una dintre cele mai performante din punct de vedere tehnologic, la nivel european. Consumul a crescut si el, cu 3% in fiecare an, spre deosebire de carnea de porc, unde se inregistreaza un declin.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, companiile din sectorul de crestere a pasarilor genereaza anual venituri de peste 4 miliarde de lei si asigura peste 90% din necesarul de consum de pe piata interna. Este una dintre cele mai dezvoltate industrii din tara, care a absorbit sume importante pentru modernizare.

 

Ca provocari generale, sectorul se confrunta cu inflatia, scumpiri ale materiilor prime si ale furajelor, lipsa personalului, pandemia de Covid, iar inceputul de an adauga o noua piatra de incercare – confirmarea unor focare de gripa aviara in fermele Bravcod, detinatorul brandului Penes Curcanul. Peste 224.000 de pasari au fost ucise.

 

Pe aceasta tema, ministrul Agriculturii, Petre Daea si reprezentantii crescatorilor de pasari sustin ca piata carnii de pasare si a oualor de consum nu va avea de suferit, iar produsele avicole livrate din fermele de crestere a pasarilor si unitatile de procesare sunt sigure din punctul de vedere al sanatatii publice.

 

Pe de alta parte, unii lideri de organizatie nu si-au ascuns nelinistea si au atras atentia ca, daca situatia va fi scapata de sub control, la fel cum s-a intamplat cu pesta porcina africana, intregul sector va fi distrus, iar carnea de pe mesele romanilor va fi, in mare parte, din import.

 

Cea mai ieftina proteina animala
Anul 2020 a adus in Romania atat o scadere a pretului, in principal ca urmare a inchiderii sectorului HoReCa pe fondul pandemiei COVID-19, cat si o crestere a depozitarii carnii de pasare si o reducere a productiei.

 

Conform Eurostat, de la aproximativ 148 euro /100 kg greutate carcasa, pretul mediu romanesc a ajuns doar in cateva luni, la 133 euro. In anul 2021, pretul a crescut la aproximativ 150 euro/100 kg greutate carcasa si a continuat sa creasca in 2022, cand a ajuns la o medie de 202 euro, cu peste 35% mai mare fata de 2021. Cu toata aceasta crestere, Romania avea un pret mediu de vanzare, la finele anului 2022, sub media europeana, de 258,08 euro. Numai doua state mari producatoare de carne de pasare, respectiv Polonia si Olanda, au inregistrat un pret mediu mai mic in 2022 fata de Romania: Polonia (190 euro) si Olanda (174 euro). La polul opus s-au aflat Germania, cu cel mai mare pret din Europa: 385 euro/100 kg greutate carcasa si Austria, cu o medie de 349 euro.

 

“Pana in ianuarie 2022, eram obisnuiti cu un pret mai mic la carnea de pasare, comparativ cu carnea de porc. La inceputul anului 2022, carcasa de porc era cotata la 1,5 euro/kg, in timp ce carcasa de pui era in jur de 2 euro/kg, situatie cu care nu ne-am mai intalnit in ultimii zece ani. Majorarea pretului la curent, gaze si furaje, scaderea exporturilor pe baza lipsei de incredere a tarilor terte din cauza exploziei de focare de gripa aviara, seceta prelungita, au dus la aparitia acestei situatii neobisnuite”, precizeaza dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

 

2022 a fost un an cu scumpiri generalizate la toate categoriile de bunuri si in special la produsele de larg consum, scumpiri ce au influentat in mod diferit pretul la raft al produselor, in functie de foarte multi factori specifici fiecarei industrii. Daca scumpirea energiei a fost, in mare, similara pentru toate companiile, scumpirea materiilor prime a afectat puternic si foarte diferit productia de bunuri in 2022.

 

pasare2

 

In decembrie 2022, pretul carnii de porc in Uniunea Europeana era de aproximativ 205 Euro/ 100 kg (si in Romania de 232 Euro/ 100 kg), in timp ce pentru carnea de pasare UE raporta un pret de 265 Euro/ 100 kg (si in Romania de 208,65 Euro/ 100 kg), arata datele furnizate de reprezentantii Agricola, unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pasare din Romania.

 

“Pentru moment, carnea de pasare a ramas in Romania cea mai ieftina proteina animala, cu toate ca preturile sunt in continua miscare si este dificil de anticipat ce urmeaza sa se intample cu nivelul acestora. Celelalte proteine animale din rafturile noastre (vita si miel) sunt cu mult peste pretul carnii de porc si al celei de pui”, sustine Florin Apoltan, Director General Adjunct Agricola.

 

Pretul la carne a crescut constant in ultimii trei ani, transmit reprezentantii grupului Safir. Mai exact, kilogramul de pulpa de porc a ajuns la 22,9 lei, comparativ cu 20,6 lei in 2020 (+11%); pretul pieptului de pui a urcat cu 20%, la 23,7 lei; iar un kilogram de Salam Victoria s-a scumpit de la 28,8 lei, la 34,1 lei (+18,7%).

 

Inceputul anului 2023 a adus o scadere a pretului mediu in Romania pentru carnea de pasare, conform datelor DG AGRI. Daca in 2 ianuarie pretul era in scadere fata de saptamana anterioara cu 0,2%, in 9 ianuarie scaderea a fost de 2,6%, ajungand la 201,63 euro /100 kg carcasa, fata de media Uniunii Europene, de 260,29 euro. Singurul stat membru sub pretul Romaniei era Polonia, cu 170 euro/100 kg greutate carcasa.

 

“Sectorul carnii de pasare are un potential imens. Ca oportunitati de crestere, identificam produsele premium, gramajele mici si produsele romanesti. Depinde de fiecare companie sa cum va alege sa valorifice oportunitatile din piata, intr-un an in care principalele provocari sunt cresterea pretului la cereale si energie si criza gripei aviare”, puncteaza George Safir, directorul general al grupului de firme Safir.

 

Analiza completa despre sectorul carnii de pasare din Romania se regaseste in editia nr. 87 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de