Izvoranu, Casa de Comert Unirea: Mare parte din pestele importat provine din surse nesigure

Izvoranu, Casa de Comert Unirea: Mare parte din pestele importat provine din surse nesigure


In Romania ajung mari cantitati de peste despre a carui provenienta stim foarte putine lucruri, in conditiile in care, la un consum de 120.000 de tone, 80% provine din import si nu neaparat din importul cel mai fericit sau din sursele cele mai sigure, sustine Adrian Izvoranu, directorul Casei Romane de Comert Agroalimentar „Unireaˮ.

„Intervenim in valorificarea potentialului in zona pestelui, a productiei piscicole in Romania. De ce? Pentru ca este un produs de baza foarte necesar. Consumul de peste in Romania, la cele 120.000 tone pe care le consumam, din pacate este tributar importului. 80% din aceasta cantitate provine din import si nu neaparat din importul cel mai fericit si nu neaparat din sursele cele mai sigure si nu neaparat in conditiile cele mai bune de calitate si de pretˮ, a precizat Izvoranu, intr-o conferinta de presa in care a facut o prezentare detaliata a noii Case Romane de Comert Agroalimentar „Unireaˮ.

 

El a spus ca aceasta societate nou creata va interveni in valorificarea potentialului in zona pestelui, a productiei piscicole in Romania, pentru ca este un produs de baza foarte necesar.

 

Intrebat daca poate oferi detalii despre aceste importuri nesigure, Izvoranu a dat exemplul unei situatii in care pe piata romaneasca au aparut cantitati mari de crap de captura provenit din Italia, desi aceasta tara nu are decat crap de acvacultura.

 

„Am avut mari cantitati de crap de captura Italia, dar eu am stat multa vreme in Italia si ei nu au acolo decat crap de acvacultura si acum au mari probleme pentru ca lacurile acelea sunt infestate cu metale grele. Daca cititi presa italiana in perioada in care la noi, nu stiu daca intamplator sau nu, nu stiu cum s-a intamplat fenomenul, dar taman atunci au fost capturate niste cantitati de peste toxic si bietii italieni prindeau niste buni romani pescari care faceau contrabanda in lacurile acelea unde este interzis pescuitul. Din pacate, ajung in Romania mari cantitati de peste despre a carui provenienta stim foarte putine lucruriˮ, a sustinut seful Casei de Comert.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, intrebat si el ce parere are despre faptul ca intra in tara peste nesigur, a raspuns: „Eu am un singur raspuns, nu pareri, pareri putem avea multe, dar raspunsurile exacte trebuie sa le avem cu noiˮ.

 

„Sunt acele (situatii - n. r.) pe care ANSVSA le-a depistat si le-a prezentat opiniei publice si a luat si masurile necesare. Deci ceea ce a facut ANSVSA si ANPC in domeniu au fost puse la dispozitie si ati putut vedea de-a lungul vremii aceste exemple si aceste situatiiˮ, a mentionat Petre Daea.Poti fi interesat si de