Ladosi, APCPR: Pentru eliminarea pestei porcine africane trebuie masuri drastice

Ladosi, APCPR: Pentru eliminarea pestei porcine africane trebuie masuri drastice


Pesta porcina africana este o boala politica, care trebuie asumata politic, pentru ca presupune masuri drastice pentru stoparea si eliminarea ei, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

"Noi am venit cu numeroase solutii, de trei ani de zile tot incercam sa aducem in fata autoritatilor solutiile propuse de noi pentru stoparea pestei porcine africane, insa, ceea ce am realizat la un moment, cand am vazut ca ne lovim de ziduri este ca pesta porcina africana in Romania, si probabil nu numai, este o boala politica, care trebuie asumata politic, pentru ca presupune masuri drastice pentru stoparea si eliminarea ei. Un prim pas ar fi acest ordin din ultimele zile cu reglementarea dimensionarii fermelor in care se cresc porci", a precizat Ladosi.

 

El a precizat ca la ora actuala harta transmisa de la Bruxelles arata ca doar patru judete "mai sunt curate" din punct de vedere al pestei porcine africane, restul teritoriului Romaniei fiind inrosit, data fiind evolutia acestei boli fie in gospodariile populatiei, fie in ferme comerciale, fie unde au fost inregistrate focare la mistreti.

 

"Din comunicatele pe care le primim noi de la DSU avem 35 de judete afectate de pesta porcina africana, fie din prisma gospodariilor populatiei, a fermelor comerciale sau a celor judete unde s-au inregistrat focare la mistreti. Noi nu putem sa inventam cifre, le putem lua doar de la autoritati. Din aceleasi date putem lua in calcul doar patru judete care sunt curate in Romania, cele din centrul Transilvaniei, atat au mai ramas, nu sunt inrosite. Asa arata harta pe care a publicat-o si ne-a trimis-o Buruxelles-ul, tot ceea ce e culoare rosie sunt judete afectate in Romania, judete de culoare albastra (patru la numar n.r.) sunt zone tampon, sunt zone curate, iar cele roz sunt zone unde s-au descoperit focare doar la porc mistret", a explicat Ladosi.

 

Intrebat de ce apar alte cifre privind focarele de boala in datele prezentate de ANSVSA, el a raspuns: "Probabil au o politica interna in care hotarasc ca o data la o saptamana sau la 10 zile transmit informatii".

 

"ANSVSA probabil se concentreaza mai mult pe stingerea de focare, este o reusita ca sa spunem asa, dar pe noi ca asociatie faptul ca au stins un focar intr-o comuna sau un sat in care au fost cinci cotete afectate pe noi nu ne incalzeste deloc, pentru ca s-a dovedit faptul ca in unele sate au fost curatate de boala si ulterior a aparut din nou. Asta nu ne poate da incredere ca in satul respectiv s-au respectat regulile si s-a dovedit clar ca a reaparut", a mai spus Ladosi.

 

Pe 30 octombrie, ANSVSA anunta ca Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 291 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 956 de focare (dintre care 16 focare in exploatatii comerciale si 6 focare in exploatatii de tip A), iar in alte sapte judete exista doar cazuri la mistreti.

 

Potrivit sursei citate, inainte de aparea pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei, 60% din consumul de carne proaspata de porc era asigurat din productia nationala, insa acum s-a redus la 40%.

 

"Inainte de aparea pesta porcina africana, 60% din consumul de carne proaspata de porc era asigurat din productia nationala, insa acum am coborat la 40%. Noi nu am reusit sa asiguram niciodata cantitatea de carne de porc necesara pentru procesare, pentru salamuri si mezeluri. Din pacate, pierzand in ultimii doi ani peste 35.000 de scroafe, asta conduce la o scadere dramatica. Acum trei ani noi aveam 845.000 de scroafe in ferme comerciale si livram pe piata catre populatie undeva la 4,5 - 4,6 milioane de porci in conditii de biosecuritate, in conditii verificate sanitar-veterinar. In conditiile raspandirii acestei boli numarul va scadea dramatic si nu se poate intampla decat sa creasca importurile", a explicat presedintele asociatiei.

 

Potrivit datelor APCPR, costurile suportate pana in prezent de Romania din cauza pestei porcine africane se concretizeaza in 527.971 de porci eliminati, din care 397.934 capete in exploatatii comerciale, sumele platite pentru despagubiri fiind de 315,3 milioane de lei pana la data de 28 octombrie 2019.



Poti fi interesat si de