Ministrul Agriculturii: Porcul nu trebuie interzis si nu se va interzice niciodata in Romania

Ministrul Agriculturii: Porcul nu trebuie interzis si nu se va interzice niciodata in Romania


Porcul nu trebuie interzis si nu se va interzice niciodata in Romania, iar ideea acordarii de tichete pentru achizitia de carne e o mare prostie, pentru ca incurajeaza consumul de carne de porc din strainatate, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, la un targ de produse traditionale organizat in Capitala.

'Porcul nu trebuie sa fie interzis, este o traditie. Si eu voi merge de sarbatori la parinti si tatal meu, care chiar daca este cadru didactic iesit la pensie, ne creste trei porci - unul pentru mine, unul pentru fratele meu si unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodata in Romania, iar cine spune ca vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete incurajam consumul de carne de porc din strainatate', a spus Barbu.

 

In ceea ce priveste plafonarea preturilor la o serie de alimente de baza, ministrul Agriculturii a sustinut ca efectele aplicarii Ordonantei specifice s-au vazut si au venit in sprijinul familiilor cu venituri mici si medii din Romania.

 

'Ordonanta privind plafonarea produselor comerciale are doua doua caracteristici: in primul rand s-a plafonat cresterea la alimente si, practic, alimentele n-au mai crescut in Romania. Lucrul acesta este dat si de indicele national de statistica, pentru ca, in septembrie 2022, cand aveam aceasta Ordonanta erau plus 25% cresteri la alimente, iar in momentul de fata sunt cu minus 5%. Lucrul acesta arata ca preturile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonante si, mai mult de atat, au si scazut. Putem face o comparatie si chiar voi iesi in data de 13 (decembrie 2023, n.r.) sa aratam exact cum au scazut preturile atunci cand aveam Ordonanta si cand nu aveam Ordonanta. Va voi pune la dispozitie toate aceste date si mi-as dori foarte mult sa promovam acea Ordonanta, acele produse care sunt in acea Ordonanta si sa le aratam oamenilor cum erau preturile in 2022 si cum sunt in 2022. Aceasta Ordonanta nu am facut-o decat printr-un dialog atat cu retailerii, cat si cu procesatorii. Sa stiti ca aceasta Ordonanta a afectat foarte mult pe de o parte retailerii, si pe de o parte procesatorii, pentru ca preturile s-au reglat in piata si este normal sa se regleze. Vom avea o discutie si daca trebuie sa largim aceasta lista, o largim. Tot timpul fac analize dupa indicele pretului de consum, iar 50% din cele 21 de categorii de produse sunt consumate de catre romanii cu venituri mici si medii. Si nu sunt putini, sunt foarte multi', a afirmat Florin Barbu.

 

Demnitarul a punctat, totodata, rolul pe care 'Casa Unirea' il are in integrarea producatorilor si procesatorilor romani in marile retele de magazine.

 

'Prin 'Casa Unirea' ne dorim integrarea procesatorilor si producatorilor romani traditionali sa-i integram in marile lanturi de magazine. Facem acest lucru prin anumite retete. Noi vom eticheta toate produsele romanesti cu 'Casa Unirea', bineinteles, si cu zona de unde provin acestea. Vrem sa integram fermierii si producatorii locali in marile magazine. 'Casa Unirea' va achita pe loc producatorilor locali produsele sa poata sa-si desfasoare activitatea si tot 'Casa Unirea' ramane sa-si incheie contractele cu retailerii. Facem acest efort financiar, pentru ca trebuie sa venim in sprijinul lor, trebuie sa le dam partea financiara de care au nevoie. Cred ca rolul cel mai important in Romania este sa gustam traditia, sa mancam romaneste, sa cumparam romaneste, sa traim si sa iubim aceasta tara pe care o avem si pe care bunul Dumnezeu ne-a dat-o', a mentionat oficialul.

 

Pe de alta parte, ministrul a amintit de faptul ca Romania dispune de o alocare financiara de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea a 2,4 milioane de hectare din infrastructura principala de irigatii.

 

'Eu fiind presedintele, directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, am pornit cel mai amplu si cel mai mare proiect de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii pe 2,4 milioane de hectare, cu o alocare directa, in lege, de 1,5 miliarde (de euro, n.r.). In momentul de fata, Romania are 1,4 milioane de hectare reabilitate si sistemul de irigatii functioneaza. Avem, prin Programul National Strategic, 500 de milioane pentru reabilitarea infrastructurii secundare de catre fermieri si sa-si achizitioneze echipamentele pentru a aduce apa din infrastructura principala direct la planta. Continuam investitiile in irigatii si, bineinteles, asa cum se cunoaste de la un an la altul, reabilitarea sistemului de irigatii, se cunosc si cantitatile in plus de cereale pe care Romania le produce', a subliniat Barbu.



Poti fi interesat si de