Ministrul Agriculturii: Trebuie sa consolidam foarte mult ferma de familie

Ministrul Agriculturii: Trebuie sa consolidam foarte mult ferma de familie


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca in urmatoarea perioada trebuie sprijinita ferma de familie, fara de care "viata la tara nu prea are sens si nu are perspectiva".

Adrian Oros a punctat faptul ca acest lucru se afla printre prioritatile sale, ale Guvernului si ale partidului din care face parte si se va realiza printr-o plata redistributiva de la Pilonul I – plati directe, catre fermele de familie.

 

"Trebuie sa avem grija, sa mentinem acest echilibru, pentru ca Romania are cele mai multe ferme, avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenul care este lucrat este lucrat de 97% dintre fermieri, in ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafata este lucrata de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare, avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, avem, probabil cele mai mari ferme din Europa, dar si cele mai numeroase si mai mici ferme din Europa si abia 20% din teren este lucrat in ferme de familie, in ferme medii. Noi trebuie, in urmatoarea perioada, sa consolidam foarte mult aceasta ferma de familie, incat ea sa devina o ferma comerciala, o ferma care sa reziste pe piata provocarilor viitoare", a precizat ministrul Agriculturii.

 

Acesta a subliniat ca este foarte importanta si sustinerea pietei locale, intrucat producatorii romani, mai ales cei mici, "au o putere de negociere foarte slaba si nu reusesc intotdeauna sa-si vanda produsele la preturi avantajoase".

 

In acest sens, va fi stimulata cooperativa, despre care spune ca este "singura solutie realista pentru producatorii mici" si, pe de alta parte, va fi incurajata piata publica locala, astfel incat primarii sa aiba posibilitatea sa faca achizitii publice pentru nevoile locale de la producatorii locali.

 

De asemenea, Adrian Oros a punctat faptul ca, printr-un program destinat produselor autohtone, se va infiinta o retea nationala de colectare, depozitare, distributie si promovare a produselor romanesti.

 

"Avem un program prin care vom infiinta o retea nationala de colectare, depozitare, distributie si promovare a produselor romanesti, prin construirea a opt depozite mari, regionale, in fiecare regiune de dezvoltare, care sa aiba si rolul de a adaposti rezerva strategica, rezerva de stat, pentru ca nu stim ce vremuri veni, in acelasi timp, in jurul acestor depozite sa se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor si mici si mari, astfel incat cine doreste sa valorifice produsele prin aceasta retea de produse romanesti sa aiba aiba posibilitatea sa o faca", a spus Oros.

 

Ministrul Agriculturii a facut referire si la schimbul de generatii, la sprijinirea fermierilor tineri, in contextul in care imbatranirea fermierilor este o problema acuta in Romania.

 

"Pe langa faptul ca, in urmatoarea perioada, intensitatea de sprijin va fi de maxim 100.000 de euro, nu 50.000 de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri, incercam si chiar facem acest lucru, pentru prima data: acolo unde exista teren al statului, gestionat de ADS sa il concesionam, prin atribuire directa, tinerilor fermieri si nu, sa zic asa, baietilor destepti sau clientelei politice, cum s-a facut pana acum. De asemenea, am splitat program de instalare a tinerilor fermieri, incat o parte din el este destinat tinerilor din diaspora, pentru ca sunt foarte multi care lucreaza in agricultura altor state si vrem sa le dam posibilitatea sa se intoarca in agricultura romaneasca", a precizat Adrian Oros.

 

In cadrul vizitei de lucru din judetul Harghita, ministrul Agriculturii s-a intalnit cu autoritatile locale si judetene si cu reprezentanti ai serviciilor deconcentrate din domeniul agricol, viziteaza mai multe obiective din judet si se intalneste cu fermierii locali.



Poti fi interesat si de