Ministrul Agriculturii anunta o initiativa legislativa pentru protejarea producatorilor romani

Ministrul Agriculturii anunta o initiativa legislativa pentru protejarea producatorilor romani


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca a depus o initiativa legislativa in data de 9 noiembrie 2020 pentru protectia producatorilor si procesatorilor romani din sectorul agricol si alimentar, care implementeaza directiva europeana privind practicile comerciale neloiale.

"Am depus o initiativa legislativa in 9 noiembrie care implementeaza Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin aceasta initiativa readucem toate acele masuri pe care le-am prins in Legea 150/2016, dar de data aceasta intr-un limbaj european, astfel incat aceasta lege sa fie aplicabila, si nu cred ca vor mai avea curajul sa o modifice", a declarat Adrian Oros.

 

El a motivat decizia de a initia aceasta lege facand comparatii intre Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, initiata de PNL, care prevedea ca marile magazine sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti provenite de pe lantul scurt, si Legea 28/2020, care a modificat o parte din prevederile primei legi, modificari facute de parlamentarii PSD.

 

"Scopul implementarii acestei initative legislative: un lant de aprovizionare cu alimente bine echilibrat si functional; combaterea comportamentelor care incalca principiul bunei-credinte in relatiile comerciale; protectia producatorilor din sectorul agricol si alimentar; protectia producatorilor si procesatorilor romani, pentru ca aceasta directiva (633/2019 n.r.) pune pe picior de egalitate producatorul si procesatorul mic care din nefericire in Romania este roman si comerciantul este dominant. Ce prevede? Termene de plata clare: maxim 7 zile - produse proaspete; maxim 30 zile - alte produse; maxim 60 zile - produse fara valabilitate sau care au termene peste 12 luni, sunt foarte putine, preavizul trebuie sa fie de minimum 30 de zile, acum din nefericire este de pe o zi pe alta, ca producatorul sa fie anuntat ca nu mai e pe raftul magazinului", a explicat Oros.

 

Seful MADR a precizat si ce anume este interzis prin aceasta lege, respectiv modificarea unilaterala a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, "aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% si au diverse forme", interzicerea platii pentru pierderile suferite in spatiile cumparatorului.

 

De asemenea, se interzic represaliile comerciale impotriva furnizorului, returnarea de produse nevandute, plata pentru listare si pentru expunere, plata pentru amenajarea spatiilor de vanzare si a personalului, practicarea schemelor de formare a pretului in mod diferentiat pentru produse similare.

 

"Cine se ocupa de asa ceva? Consiliul Concurentei si Ministerul Agriculturii. Asta este initiativa legislativa care va corecta tot ceea ce PSD, care acum zice ca tine cu producatorii, a reusit sa strice din legea produselor romanesti prin Legea 28", a adaugat ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de