Nereguli la Casa Unirea: Facturi neincasate si mai multe produse din import decat locale

Nereguli la Casa Unirea: Facturi neincasate si mai multe produse din import decat locale


Directia de control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a constatat deficiente si nereguli in activitatea managementului societatii Casa Romana de Comert Agroalimentar 'Unirea', in urma controlului derulat in perioada 13 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numara facturi neincasate, in valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea intr-o proportie mai mare a produselor din import decat a celor provenite de la producatorii autohtoni.

Potrivit datelor furnizate de MADR la solicitarea AGERPRES, controlul a scos la iveala faptul ca din suma totala de marfuri facturata de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, in valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a incasat aproximativ 26,6 milioane de lei pana la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea inregistreaza facturi neincasate in valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

 

'Peste 95% din aceasta suma reprezinta sume aferente facturilor neincasate provenind de la 14 societati comerciale partenere (clienti). Precizam ca din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezinta facturi neincasate de la 3 societati comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de catre societatea Casa Unirea inregistreaza si peste 100 de zile intarziere, cea mai veche factura emisa si neincasata avand scadenta la data de 24.07.2023', se arata in documentul transmis de Ministerul Agriculturii.

 

De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societatii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind initierea vreunui demers in vederea calcularii si facturarii penalitatilor de intarziere conform prevederilor contractuale. In plus, ca urmare a solicitarilor echipei de control, directorul general al societatii a comunicat faptul ca au fost initiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse in banca instrumentele de plata - bilete la ordin si file CEC. 'La data de 15.01.2024, instrumentele de plata (file CEC si bilete la ordin) au fost insa retrase de catre directorul general al societatii Casa Unirea, desi acesta se afla in concediu de odihna in perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost impiedicata recuperarea sumelor restante de la clientii societatii, directorul general actionand impotriva intereselor societatii Casa Unirea', sustin reprezentantii MADR.

 

In sedinta comuna a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si a Consiliului de Administratie (CA) a societatii Casa Unirea din data de 2 august 2023, reprezentantul AGA a atentionat asupra riscului de neincasare a facturilor emise de Casa Unirea catre unii clienti, a propus sistarea livrarilor de marfa catre acestia si constituirea de garantii contra riscului de neplata.

 

Totodata, in cadrul controlului desfasurat, directorul general al societatii Casa Unirea nu a prezentat inscrisuri care sa demonstreze faptul ca recomandarile AGA au fost materializate in demersuri sau actiuni care sa conduca la recuperarea creantelor, diminuarea riscurilor de neincasare si protejarea intereselor societatii Casa Unirea.

 

'S-a constatat ca produsele achizitionate de Casa Unirea si comercializate ulterior provin in cea mai mare parte de la marci consacrate la nivel international, din productie UE sau non UE, iar cele achizitionate de la fermieri sau producatori romani sunt intr-o proportie nesemnificativa, fapt ce denota indepartarea managementului de la obiectivul avut in vedere de actionarul unic atunci cand a fost creata aceasta societate, acela de a facilita vanzarea marfurilor agroalimentare produse in fermele din Romania', se arata in raportul de control al MADR.

 

Potrivit sursei citate, un alt aspect relevant pentru activitatea directorului general reiese din derularea raporturilor comerciale ale societatii cu unele dintre societatile partenere. Astfel, s-a constatat un mod de lucru prin care fie clientul final ii indica de la inceput Casei Unirea furnizorul de la care sa faca achizitia, fie furnizorul ii transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.

 

In urma controlului s-a mai constatat ca prin selectia superficiala a unor parteneri comerciali ai societatii Casa Unirea - firme care nu au raportat indicatori sau nu au prezentat garantii care sa sustina un parteneriat sigur - prin continuarea relatiilor comerciale cu partenerii care inregistrau facturi care aveau scadenta depasita, precum si prin lipsa unor actiuni de somare a societatilor cu privire la depasirea termenele scadente sau de emitere a facturilor aferente penalitatilor, 'directorul general nu si-a respectat obligatiile ce decurg din Contractul de mandat'.

 

Potrivit reglementarilor legale in vigoare, Nota de control privind verificarea si analizarea activitatii Societatii Nationale 'Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea' SA a fost transmisa spre analiza institutiilor abilitate pentru a stabili conform competentelor daca 'faptele prezentate imbraca forma unor infractiuni', precum si organelor de control cu atributii in analiza concluziilor cu impact fiscal.

 

Nota de control a fost transmisa si AGA, pentru a lua la cunostinta despre constatarile si concluziile rezultate in urma verificarilor efectuate de catre echipa de control, precum si Consiliului de Administratie, care in sedinta din data de 7 februarie 2024, analizand activitatea directorului general, a dispus revocarea din functie a acestuia si numirea unei alte persoane in functia de director general, in conditiile legii. Este vorba de legumicultorul Ionut Radu, din judetul Olt, care figura ca membru in CA al Casei Unirea.

 

O echipa de control din cadrul Directiei Generale Control, Antifrauda si Inspectii (DGCAI) a realizat, in perioada 13 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, verificarea si analizarea activitatii Societatii Nationale 'Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea SA', pentru perioada 2021-2023, pe baza documentelor puse la dispozitie si a informatiilor furnizate de catre reprezentantii societatii.

 

Pe data de 16 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comert Agroalimentar Unirea, in urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administratie referitoare la valorificarea unor produse de import prin aceasta societate, nu doar din productia autohtona, urmand sa ia 'masurile cele mai dure' daca vor fi gasite nereguli.

 

'Situatia nu este una buna, informatiile sunt corecte (privind valorificarea produselor de import n.r.). In momentul de fata am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Astept raportul si bineinteles ca voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atat de Consiliul de Administratie cat si de AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) sa transmit Corpul de Control catre Casa Unirea. Dupa finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispozitie', a declarat atunci Florin Barbu.

 

Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea SA este o societate nationala infiintata in 2018, in primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica productia agricola nationala. Obiectivul acesteia era de a deschide un lant de 60 de magazine cu produse romanesti provenite de la mici producatori. Doar doua magazine au fost deschise, unul in Bucuresti si altul in Sibiu, pana cand proiectul a fost sistat, respectiv in noiembrie 2019, in mandatul ministrului Adrian Oros.

 

Activitatea societatii a fost reluata in luna octombrie 2022, in al doilea mandat al lui Petre Daea, dupa trei ani de intrerupere, odata cu semnarea unui prim contract cu producatorii agricoli pentru 100 de tone de legume.



Poti fi interesat si de