O cherhana a vandut sase tone de caras, dupa un anunt online

O cherhana a vandut sase tone de caras, dupa un anunt online


O cherhana din satul Jurilovca a vandut sase tone de caras, in urma unui anunt postat pe o retea de socializare, apelul online fiind singura modalitate pentru vanzarea capturilor de pescarii din zona.

Pretul unui kilogram de caras a fost de 2 lei, unul dintre cele mai mici, iar supraproductia este considerata normala in contextul in care sezonul de pescuit este in plina desfasurare.

 

"In urma anuntului am vandut, duminica, sase tone de peste", a precizat administratorul cherhanalei, Catalin Balaban.

 

El a mai spus ca punerea in practica a unui sistem de trasabilitate care sa identifice locul si ziua in care a fost capturat un peste ar ridica pretul unui kilogram si ar scadea posibilitatea repetarii acestor situatii.

 

"Din cauza importurilor anumitor specii de pesti din statele membre UE, caras, din Grecia si Bulgaria, crap si somn, din Italia, Spania si mai nou Cehia, platica din Polonia, specii valorificate in pescarii ca fiind de provenienta din Delta, pretul pestelui autohton a scazut dramatic, ajungandu-se chiar in situatia in care cherhanalele refuza speciile capturate de pescari", a afirmat Balaban.

 

In statele europene, trasabilitatea pestelui se realizeaza la piata de peste sau la bursa, acolo unde se aplica etichete pentru fiecare produs.

 

“Noi incercam sa facem un program de trasabilitate. Adica, pestele pleaca de la o cherhana, pui IOS-ul si afli cine l-a pescuit. Avem programul, dar este nevoie de sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a-l pune in practica”, a declarat recent, in timpul unei intalniri cu pescarii, administratorul sucursalei tulcene a Casei Unirea, Dragos Gavrila.

 

Printre avantajele aplicarii sistemului de trasabilitate se numara cresterea veniturilor pescarilor si garantia unui produs de calitate pentru cumparatori.

 



Poti fi interesat si de