ONU recomanda majorarea productiei de carne ca raspuns la provocarile din tarile sarace

ONU recomanda majorarea productiei de carne ca raspuns la provocarile din tarile sarace


Lumea trebuie sa majoreze productia de carne pentru a raspunde la foamea raspandita si lipsurile de nutrienti cu care se confrunta oamenii din tarile in curs de dezvoltare, sustine ONU, chiar daca in paralel a cerut cetatenilor din tarile bogate sa manance mai putine proteine animale, transmite Financial Times.

Aceste concluzii se regasesc intr-o foaie de drum pentru ca sistemul alimentar mondial sa ajute la limitarea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius, publicata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) cu ocazia conferintei COP28 de la Dubai.

 

Mai multe tipuri de proteine, micronutrienti, grasimi si carbohidrati gasiti in carne, oua si produse lactate nu pot fi obtinute in mod adecvat din hrana pe baza de plante, a declarat economistul sef de la FAO, Maximo Torero.

 

"Este nevoie sa fie produse mai multa carne si lactate pentru ca exista un numar mare de tari unde este un sub-consum de acesti nutrienti si aceste produse", a spus Maximo Torero pentru Financial Times. In acelasi timp, "exista unele parti care supraconsuma carne si deci au probleme de sanatate", a adaugat Torero.

 

Raportul FAO sustine ca productia de carne ar trebui sa fie intensificata "in locatiile relevante, Torero citand drept exemple Tarile de Jos si Noua Zeelanda.

 

Punctul de vedere al FAO cu privire la productia de carne a alarmat organizatiile pentru protectia mediului, care sustin in continuare ca singura modalitate pentru a limita cresterea temperaturii globale este prin reducerea cresterii intensive a animalelor. "Este esential sa facem tranzitia la a produce mai putina carne si nu mai multa", spune Alex Wijeratna, director la ONG-ul Mighty Earth.

 

Sistemul agroalimentar mondial este responsabil pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de sera iar crestere animalelor este cel mai mare contributor. Cu toate acestea, sectorul cresterii animalelor este vizat mai putin decat alte industrii care emit mari cantitati de gaze cu efect de sera, precum aviatia sau petrolul si gazele.

 

Torero a spus ca modalitatea de a merge inainte este ca tarile care "sunt foarte eficiente in cresterea animalelor", cum este cazul Tarii de Jos si Noii Zeelande, sa produca mai multa carne si lactate pe care sa le expedieze apoi la nivel mondial.

 

Totusi, tocmai aceste tari isi reduc productia de carne pentru a putea atinge tintele obligatorii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a spus Torero. Fermierilor din Tarile de Jos li s-a spus sa reduca turmele de animale si sa abandoneze sectorul pentru a ajuta tara sa isi reduca la jumatate emisiile de azot pana in 2030. Asta ar putea incuraja alte tari, cu modele de productie mai putin eficiente, sa isi majoreze productia de carne pentru a acoperi cererea mondiala, in crestere, ceea ce ar putea avea drept rezultat emisii mai mari, a adaugat Torero.

 

In timp ce 735 de milioane de oameni din intreaga lume nu au mancare suficienta, tarile avansate produc cantitati mari de alimente risipite. Studiile separate ale ONU estimeaza ca 14% din alimentele din lume, evaluate la 400 de miliarde de dolari, sunt pierdute anual intre recoltare si piata de retail, iar alte 17% sunt pierdute la nivelul lanturilor de retail si la consumatori.



Poti fi interesat si de