Oros: Desi s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii romani au stocuri mari

Oros: Desi s-a pus accent pe consumul de produse regionale, fermierii romani au stocuri mari


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat ca, desi s-a pus accent pe consumul de produse regionale - lactate, carne de vita si pasare, fermierii romani au stocuri mari de aceste produse, iar pentru Romania masurile propuse de Comisie privind stocarea privata nu au avut adresabilitate.

Potrivit unui comunicat al ministerului, afirmatia a fost facuta in cadrul unei videoconferinte cu omologul german, Julia Klockner, in contextul viitoarei presedintii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020.

 

“Romania a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate in sectorul lapte si carne de porc in contextul embargoului cu Federatia Rusa”, se mentioneaza in comunicat.

 

In privinta sectorului vegetal, ministrul a afirmat ca acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologica extrema, cea mai serioasa din ultimii 50 de ani. In acest context, Oros a punctat ca aproximativ 1,4 milioane de hectare semanate in toamna au fost afectate de seceta.

 

La randul sau, ministrul Julia Klockner a manifestat interes fata de situatia sistemului de asigurari din Romania in ceea ce priveste domeniul agricol. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat ca sunt cerinte exagerate din partea asiguratorilor in ceea ce priveste asigurarea impotriva fenomenului de seceta, insa fermierii romani au la dispozitie si o masura din Programul National de Dezvoltare Rurala, respectiv 17.1, prin care pana la 70% din valoarea politei de asigurare poate fi rambursata din fonduri europene.

 

Potrivit sursei citate, temele abordate in cadrul discutiei au vizat si problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile “Farm to Fork” si strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunastarii animalelor, situatia cetatenilor romani sezonieri care lucreaza in agricultura si viitorul Consiliu AgriFish.

 

Referindu-se la programul presedintiei germane a Consiliului UE, ministrul Agriculturii din Germania a explicat ca acesta se bazeaza pe aprovizionarea cu alimente, siguranta si securitatea alimentara, evolutia Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii si bunastarea animala. Ministrul german al Agriculturii a dorit sa cunoasca asteptarile Romaniei privind viitoarea presedintie germana a Consiliului UE.

 

Astfel, ministrul Adrian Oros a afirmat ca pentru Romania este esentiala continuarea convergentei externe a platilor directe, sprijinul cuplat voluntar, precum si ajutorul national tranzitoriu. Totodata, oficialul roman a transmis ca Romania sustine finalizarea discutiilor in ceea ce priveste Cadrul Financiar Multianual pentru perioada urmatoare in vederea asigurarii resurselor financiare necesare punerii in aplicare a noii PAC si a sustinut necesitatea ca agricultura sa beneficieze de sprijin financiar mai consistent pentru a face fata cerintelor suplimentare din domeniul climei si mediului si, nu in ultimul rand, pentru asigurarea securitatii alimentare.

 

De asemenea, ministrul a relevat oportunitatea unor clarificari cu privire la conditiile de accesare a instrumentului Next Generation EU si a detalierii sprijinului acordat beneficiarilor precum si a modalitatii de distributie a sumelor suplimentare pentru FEGA si FEADR, pe fiecare Stat Membru.

 

Potrivit sursei citate, ambii ministri au agreat asupra necesitatii ca PAC sa beneficieze de un buget adecvat corelat cu nivelului ambitiilor de mediu in UE.

 

Referitor la Strategia “Farm to Fork” si Strategia UE pentru biodiversitate, ministrul Oros a subliniat ca obiectivele specifice stabilite in cele doua strategii sunt adecvate, in masura in care se asigura resurse financiare semnificative care sa sprijine agricultorii pentru contributia lor la atingerea tintelor propuse.

 

In privinta etichetarii bunastarii animalelor, prioritate aparte pentru Germania, ministrul Oros a salutat includerea acestei teme importante pe lista de prioritati a Germaniei si a transmis cerinta ca produsele importate din tari terte sa fie similare celor din UE si noile acorduri comerciale sa impuna partenerilor comerciali tranzitia catre un sistem durabil la nivel global si mentinerea competitivitatii UE pe piata mondiala.

 

“In ceea ce priveste exportul animalelor vii, interesul Romaniei si implicit al UE este de a reglementa exportul si nu de a interzice. Sunt piete traditionale importante care nu ar trebui pierdute. De aceea trebuie sa gandim o legislatie europeana clara care sa asigure un transport in conditii optime de bunastare”, a punctat ministrul in cadrul discutiei cu omologul german.

 

Totodata, ministrul Julia Klockner a subliniat importanta discutiilor fata in fata si intentia presedintiei germane de a organiza fizic in Germania Consiliul informal Agrifish precum si alte reuniuni. La randul sau, ministrul Adrian Oros a salutat aceasta initiativa si a afirmat: “Speram ca situatia sanitara generata de pandemie sa ne dea ocazia sa ne intalnim in Germania si sa dezbatem probleme actuale si importante pentru noi”.

 

De asemenea, ministrul roman al Agriculturii a transmis aprecierea pentru modificarea cadrului legislativ german, care va oferi mai multa protectie lucratorilor si a exprimat interesul pentru identificarea impreuna a celor mai bune solutii pentru cetatenii romani care isi desfasoara activitatea in Germania.



Poti fi interesat si de