Papa Bun de Banat, la fix doi pasi de Capitala

Papa Bun de Banat, la fix doi pasi de Capitala


O macelarie micuta, dar cu un macelar priceput si un proprietar foarte pasionat de ceea ce face. Asa se poate descrie in doar cateva cuvinte afacerea pe care a dezvoltat-o Paul Cristescu, un banatean get-beget, in Popesti Leordeni, adica foarte aproape de Capitala.

Businessul lui Paul Cristescu este departe de a se reduce doar la un mic magazin, cu o zona de macelarie unde transeaza carne si realizeaza cateva produse proaspete. Este mult mai mult de atat. In urma cu sapte ani, antreprenorul a avut o idee care multora li s-a parut nebuna. Aceea de a-si face o ferma. A fost cu atat mai ciudat cu cat pana atunci activase in constructii, deci intr-un domeniu care n-avea deloc de a face cu zootehnia. Insa, dupa cum se spune, sangele apa nu se face, se pare ca Paul Cristescu a mostenit de la bunicii sai pasiunea pentru animale. Si-a dorit mereu sa devina crescator.

 

Si mai bine mai tarziu decat niciodata. Era in vacanta in Danemarca unde a mancat un steak de vita extrem de gustos. A intrebat ce fel de carne este si atunci a aflat ca e vorba despre vita Black Angus. A fost momentul in care in mintea sa s-a creat deja un intreg scenariu. ”Am inceput sa studiez problema si aproape un an am tot prospectat. In octombrie 2013 am importat 50 de vaci din Irlanda. Toti au zis ca sunt nebun, inclusiv ai mei. Ca nu stiu ce inseamna sa cresti 50 de vaci. Cand am luat vacile am mai luat si gard electric. Ma documentasem inainte, vizitasem ferme din Germania, din Austria si din Irlanda si vazusem ca, vorba aia, nu e dracul chiar asa de negru”, dezvaluie amuzat Paul Cristescu.

 IMG_4681

Planuri mari

 

De aici si pana la a deveni pasiune a mai fost doar un pas. A luat o parte din pasunea comunei Mehadia, de langa Herculane, iar acum creste acolo, in stabulatie libera, peste 100 de vaci mama. Alte cateva zeci urmeaza sa-i mai vina cu un camion din Irlanda. Aduce vite atat pentru ferma proprie, cat si pentru a le vinde altor fermieri. “Am vandut vreo 2.000-3.000 de animale pana acum in Romania. Vand pentru reproductie. Taurasii ii bag la abatorizare. De la fermieri carora le-am dat eu vacile mai cumpar vitei, ii ingras si ii bag la macelarie”, mai spune fermierul banatean.

 

Daca in ultimul an, singurul punct de desfacere al carnii a fost cel din Popesti Leordeni, in micuta macelarie dintr-un cartier rezidential aflat in vecinatatea Bucurestiului, de curand Paul Cristescu a inchiriat si o macelarie mare la Faget, langa Lugoj. Planurile sale sunt mari. Vrea sa se extinda si sa isi faca acolo ingrasatoria, asa incat sa ii fie usor, cu ajutorul unui abator mobil, sa sacrifice si de acolo sa porneasca distributia. Il ajuta mult amplasarea strategica a punctului de lucru, intrucat are aproape autostrada, dar si orase mari precum Timisoara, Arad si Deva.

 MC10

“Macelaria apartine Penny, dar nu a mai fost folosita de un an. E foarte mare, are sala de transare, cu camere de frig, iar in partea din fata voi amenaja un punct de vanzare. Vreau sa fac strict Angus acolo si sa construiesc un brand: Papa bun de Banat. Vreau sa merg pe directia asta, de la furca la furculita. Si sa raspund in totalitate pentru ceea ce produc”, sustine Cristescu.

 

Citeste in cea mai recenta editie a revistei INDUSTRIA CARNII.RO un reportaj amplu realizat la Carmangeria Cristescu, din Popesti Leordeni.



Poti fi interesat si de