Paul Soare, COO Premium Porc: Am investit peste 3 milioane de euro în m?suri de biosecuritate

Paul Soare, COO Premium Porc: Am investit peste 3 milioane de euro în m?suri de biosecuritate


O productie de peste 600.000 de porci pe an, in 9 ferme proprii active in 8 judete si peste 450 de angajati. Asa se sintetizeaza, in cateva cifre, activitatea Premium Porc, un grup danez de companii specializat in infiintarea si gestiunea productiei de porcine pe scara larga. In contextul pestei porcine africane, biosecuritatea reprezinta o preocupare majora pentru reprezentantii Grupului. Despre aceste masuri, dar si despre investitiile recente facute in tara noastra ne-a vorbit Paul Soare, Chief Operations Officer (COO) Premium Porc.

Cum a fost anul 2019 pentru Premium Porc Grup?

In ciuda provocarilor de care am avut parte, cauzate de virusul pestei porcine africane, 2019 a fost un an in care Premium Porc a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri bazata pe sporirea productivitatii in cadrul unitatilor de productie.

In 2019 am investit in continuare in unitatile de productie ale grupului. In luna august s-a finalizat investitia intr-o fabrica moderna de nutreturi combinate de care suntem foarte mandri si o constructie de 2.200 mp ce contine un atelier mecanic, un garaj pentru utilaje agricole si un depozit de seminte pentru cereale.

 PP6

Cate ferme de porci opereaza in prezent Grupul si ce capacitate de productie au acestea?

Premium Porc Group opereaza in acest moment 9 ferme proprii precum si alte ferme inchiriate cu o capacitate totala de productie de aproximativ 600.000 capete de porci grasi pe an.

 

Folositi tehnologie si genetica daneza. Care sunt avantajele expertizei daneze la acest capitol?

Sistemul danez folosit de catre Premium Porc Group in productia de suine este recunoscut in toata lumea din punct de vedere al productivitatii obtinute, al bunastarii animalelor si al angajamentului pentru calitate. El se bazeaza pe tehnici si tehnologii eficiente de productie, o buna organizare a fermelor, practici operationale foarte bune, dar si standarde foarte inalte pentru activitatile conexe productiei.

 PP4

Catre ce piete se indreapta productia?

Intreaga productie Premium Porc este comercializata in Romania. Din pacate, in prezent masurile de restrictionare a comertului cu animale si carne de porc aplicate din cauza evolutiei pestei porcine africane in Romania nu permit realizarea exporturilor.

 

Ati finalizat recent o investitie intr-o noua fabrica de nutreturi, la Avrig. Cat este de importanta pentru companie si cum va va ajuta in dezvoltarea ulterioara?

Deoarece tinem foarte mult la calitatea suinelor produse si datorita faptului ca cele mai recente ferme proprii sunt amplasate in judetele Sibiu si Brasov, am ales sa facem aceasta investitie pentru a putea controla mai bine atat calitatea, cat si eficienta procesului de productie. In acest fel putem schimba intr-un timp scurt compozitia furajului pentru a asigura o hrana adaptata nevoilor diferitelor grupe de varsta ale porcinelor.

Investitia se ridica la 3,4 milioane de euro, fabrica beneficiind de sisteme moderne de procesare, sisteme informatice avansate si integrate, care permit un grad ridicat de automatizare si un control superior al calitatii cerealelor utilizate.

 

Produceti cea mai mare parte din materia prima necesara pentru hrana animalelor, iar restul o achizitionati de la furnizori locali. Cum v-ati selectat acesti parteneri?

Dezvoltarea productiei de animale a condus la cresterea semnificativa a necesarului de furaje, si in consecinta si a necesarului de cereale si alte materii prime. Pentru achizitia cerealelor, am incheiat pe de o parte parteneriate cu producatorii locali din zonele in care avem morile, iar pe de alta parte organizam in mod periodic licitatii cu producatori si comercianti care activeaza la nivel national. Parteneriatele locale sunt importate pentru noi din mai multe motive, printre care dezvoltarea comunitatilor unde activam, stabilirea unor relatii de durata cu furnizorii si, nu in ultimul rand, eficientizarea transporturilor si reducerea impactului asupra mediului cauzat de emisiile de noxe.

 

In prezent nu detineti nicio linie de abatorizare. Care sunt motivele pentru care nu doriti o extindere in acest sens?

Inca de la infiintarea companiei in Romania, in anul 2006, ne-am concentrat eforturile de dezvoltare in domeniul in care am considerat la acel moment ca avem capacitatea de a aduce plus-valoare, respectiv productia de suine realizata intr-un mod profesionist si cu grija pentru bunastarea animalelor. Am reusit in aceasta perioada relativ scurta sa construim o afacere solida, cu o rata impresionanta de crestere anuala. Cultivam, de asemenea, si teren agricol pentru a obtine o parte din cerealele necesare pentru furajele produse si aplicam ingrasamant organic pe terenurile proprii si pe cele ale partenerilor.

 

Exista in Romania perspectivele dezvoltarii unor maternitati, asa incat sa ne asiguram porcul romanesc?

Da, exista perspectiva dezvoltarii de maternitati, dar cred ca ar putea fi materializate doar in conditiile in care evolutia virusului pestei porcine africane va putea fi controlata, in sensul stoparii raspandirii acestuia. Nu poti investi intr-o maternitate fara sa pui pe primul plan masuri extrem de stricte de biosecuritate.

 

Cum credeti ca ar trebui sa sprijine autoritatile crescatorii de porci din Romania?

Evolutia pestei porcine poate fi controlata prin aplicarea unei legislatii specifice, cu accent pe respectarea masurilor de biosecuritate si de restrictie a circulatiei animalelor de catre toti crescatorii de suine. Se simte nevoia unei claritati mai mari in privinta termenelor de impunere a acestor restrictii de miscare, precum si in privinta activitatilor care trebuie efectuate de catre fermieri si autoritatile locale pentru ridicarea acestora. Este, de asemenea, important sa se creeze un canal de comunicare eficient, atat cu fermierii, cat si cu gospodariile taranesti, in vederea explicarii specificului acestei boli, a necesitatii impunerii unor masuri de preventie si de control si a importantei respectarii tuturor acestor masuri. Fermierii au nevoie si de o legislatie care sa adreseze problema compensarii unitatilor de productie care au suferit pagube colaterale datorita evolutiei pestei porcine africane.

 PP13_1

Urmarind situatia pestei porcine africane in tara, v-ati temut ca v-ar putea afecta la un moment dat? Stiu ca aplicati masuri stricte de biosecuritate.

Virusul pestei porcine a afectat piata locala atat prin pierderile de efective de suine, cat si din cauza impunerii masurilor de restrictie a circulatiei animalelor din fermele aflate in proximitatea focarelor. Grupul nostru a fost afectat semnificativ de aceste masuri aplicate fermelor noastre care au fost incluse in zone de protectie si/sau supraveghere, zone delimitate in conformitate cu legislatia nationala si europeana aplicabila in jurul focarelor de pesta porcina aparute.

 

In ceea ce priveste masurile de biosecuritate, acestea sunt o preocupare permanenta in cadrul Premium Porc. Si asta pentru ca s-a dovedit a fi singura metoda eficienta de a proteja fermele impotriva virusului pestei porcine africane, precum si a altor boli. Investitiile in biosecuritate ale Grupului nostru depasesc 3 milioane de euro numai in ultimii doi ani.

 

Din experienta noastra, masurile de biosecuritate sunt foarte importante (desi nici ele nu pot asigura o protectie totala), iar in cadrul fermelor proprii avem o preocupare constanta pentru respectarea lor cu maxima strictete, de catre toate persoanele implicate pe fluxul de productie, in fiecare zi. Introducerea acestor norme de biosecuritate ii rutinele zilnice constituie baza fara de care orice alt plan de dezvoltare nu este sustenabil.

 

Cum vede reprezentantul Premium Porc piata carnii in acest moment, de ce a decis compania sa investeasca in programe de responsabilitate sociala si in educatie, dar si care sunt valorile pe care le promoveaza aflati din interviul publicat in cea mai noua editie a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de