Peste jumatate dintre romani vor cheltui pana in 600 de lei de Paste, pentru mancare, bauturi si cadouri

Peste jumatate dintre romani vor cheltui pana in 600 de lei de Paste, pentru mancare, bauturi si cadouri


Pusi in fata preturilor crescute, peste 40% dintre participanti aloca acelasi buget ca si anul trecut. In acelasi timp, 3 din 10 romani isi propun sa aiba parte de un Paste mai generos, planificand sa aloce mai mult pentru a aduce bucurie celor dragi, arata un studiu recent realizat de Veranda Mall.

3 din 10 romani aloca un buget mai mare, pe masura scumpirilor

In contextul valurilor de scumpiri, cei mai multi dintre romani sunt prudenti cu bugetul pentru masa de Paste, ajustand cheltuielile in functie de contextul economic si de schimbarile din viata personala.

 

40% dintre participantii la studiu aleg sa aloce acelasi buget ca si anul trecut, iar 27% planuiesc chiar sa mai taie din cheltuieli. Pe de alta parte, nu sunt putini nici cei ce sunt dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a se simti bine cu ocazia sarbatorilor Pascale - 32.5% au declarat ca vor cheltui mai mult anul acesta comparativ cu 2023.

 

Conform studiului, majoritatea respondentilor intentioneaza sa puna deoparte, pentru masa de Paste, pana in 600 de RON (60%). Doar 40% vor cheltui mai mult, un sfert dintre acestia chiar peste 1.000 lei. Cei mai multi deschisi sa aloce un buget mai generos sunt cei mai in varsta, de peste 60 de ani (13.68%).

 

Dar indiferent de bugetul alocat sau varsta, romanii au aceleasi prioritati pe lista cumparaturilor pentru sarbatorile pascale. Marea parte a cheltuielilor se va indrepta catre mancare si bautura (63.7%), urmata de cadouri (20.8%) si imbracaminte (6.6%). Doar 5% dintre participanti au declarat ca vor aloca bani pentru o vacanta, cu un interes deosebit in randul generatiei Z si al celor de varsta a treia.

 

Cand vine vorba de mancarea pusa pe masa, aproape toti romanii aleg sa-si cumpere ingredientele necesare pentru a gati ei preparatele. Doar 6.8% aleg sa cumpere mancare gata facuta.

 

Ce cadouri de Paste sunt pe lista romanilor?

In topul preferintelor in materie de idei de cadouri se afla dulciurile si cosurile cu produse gourmet (37.98%), articolele de imbracaminte sau incaltaminte (37.02%), jucariile (25.44%), decoratiunile (18.51%), produsele de ingrijire (17.59%) si cartile (12.41%). Dar sunt si romani care nu se alatura acestui obicei - 2 din 10 dintre participantii la studiu au declarat ca nu vor oferi daruri, cei mai multi fiind tinerii de 18-24 de ani (7.13%).

 

Desi alimentele s-au scumpit semnificativ fata de anul trecut, putini sunt cei care se gandesc sa taie din lista de cumparaturi (12.4%), majoritatea romanilor apeland la strategii inteligente pentru a face fata cheltuielilor mai mari. Aproape 36.5% incep cumparaturile devreme, 28% cauta oferte speciale de Paste, si 23.2% compara preturile la diferite magazine (online, offline) pentru a-l alege pe cel mai avantajos.

 

Unde vor petrece romanii Pastele in 2024

Intrebati cum vor petrece Pastele in 2024, 8 din 10 romani merg pe varianta traditionala si vor sarbatori acasa alaturi de cei dragi, in timp ce 10% se pregatesc sa sarbatoreasca vizitand rude sau prieteni. Vacantele sunt si ele parte din repertoriul sarbatorilor pascale - peste 5% dintre participanti se vor aventura intr-un city break in tara sau in strainatate.

 

Studiul  realizat de Veranda Mall, la care au raspuns 2280 de participanti, a analizat modul in care romanii isi planifica bugetele pentru Paste in 2024 si prioritatile in ceea ce priveste cheltuielile.



Poti fi interesat si de