Piata globala de carne s-a schimbat peste noapte

Piata globala de carne s-a schimbat peste noapte


Proverbul romanesc „Nu aduce anul ce aduce ceasul!” pare sa defineasca perfect situatia actuala din piata globala a carnii, unde impactul pandemiei de coronavirus a creat dezechilibre majore in comertul cu proteina animala.

 Blocajele survenite in lantul de aprovizionare si restrictiile impuse pe anumite piete din Asia pentru producatori ale caror fabrici au fost impactate de infectiile cu COVID-19 au generat fluctuatii majore in preturile practicate la nivel global pentru diferite tipuri de carne.

 

Lovita pe neasteptate, intreaga industrie a carnii isi redimensioneaza in acest moment productia si incearca sa scape de stocurile acumulate in lunile in care diverse canale de vanzari au ramas inchise.

 

Peste toate acestea, efectele reziduale ale crizei PPA din Asia si Sud-Estul Europei, ca si ciclicitatea survenita in anumite piete la productia de carne de vita provoaca valuri intr-o societate mult prea obisnuita cu fenomenul globalizarii.

 

Piete diferite

 

Volatilitatea pretului mediu pe diferite tipuri de carne s-a accentuat in prima jumatate a anului, ca urmare a impactului pe care epidemia de coronavirus din China l-a avut asupra comertului mondial cu carne.

 

Inchiderea sectorului foodservice din China a fost urmata de o redeschidere lenta a acestuia, iar socul transmis apoi in alte piete nu a facut decat sa dezechilibreze si mai mult industria globala a carnii.

 

In Uniunea Europeana, efectul a fost resimtit imediat in mai toate segmentele industriei, dar cel mai mult s-a revazut in pretul carnii de porc, care a revenit la nivelul intalnit in primavara anului trecut.

 

Cu toate acestea, pretul carnii de porc din UE ramane unul dintre cele mai ridicate din lume (cu exceptia Chinei), ca urmare a cererii masive venite de pe piata asiatica.

 

In urma scaderii puterii de cumparare consumul de carne este de asteptat sa se diminueze in anii urmatori, conform unei recente prognoze GIRA, iar revenirea se anunta greoaie.

 

Decalajele economice pe diverse piete vor favoriza accesul carnii cu pret redus, iar din acest punct de vedere, tarile sud-americane, in special Brazilia, par favorizate in intretinerea comertului global cu carne.

 

Proces de durata

 

Chiar si cu un deficit de proteina animala generat de criza PPA din Asia, comertul global cu carne si revenirea la consumul de dinainte de pandemie va fi un proces de durata, conform unei analize GIRA, prezentata la sfarsitul lunii august in cadrul evenimentului Belgian Meat Office-Round Table 2020.

 

O stabilizare a nivelului de consum si a pietei globale de carne se va petrece intr-un orizont de 4 ani, conform analistilor GIRA, care vad 2024 drept anul in care turbulentele din aceasta piata se vor diminua.

 

Analiza realizata de Marius Jianu in editia cu nr. 72 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

 



Poti fi interesat si de