Procesatorii din industria alimentara folosesc solutii naturale pentru curatarea canalizarilor

Procesatorii din industria alimentara folosesc solutii naturale pentru curatarea canalizarilor


Produsele obtinute din ingrediente naturale castiga tot mai mult teren in fata produselor chimice clasice atunci cand vine vorba de desfundarea si prevenirea colmatarii cu grasimi a sistemelor de colectare apa uzata tehnologica.

Procesatorii din industria alimentara se confrunta in mod frecvent cu o situatie neplacuta si anume aceea de colmatare a canalizarilor din cauza grasimilor continute in apele uzate rezultate in urma spalarilor. Utilizarea produselor chimice clasice, cu pH alcalin, pe baza de Sodiu (cel mai frecvent soda caustica) rezolva problema pentru o durata scurta, dizolvand doar o parte din material acumulata. Apare insa un efect nedorit, cel al saponificarii – hidroliza bazica a grasimilor. Astfel, in interiorul conductelor, se depun straturi de „sapun”, care este foarte aderent pentru solidele care strabat canalizarea. Acestea se acumuleaza treptat si dupa o anumita perioada blocheaza de tot conductele.

 

In afara de perturbarile mentionate mai sus, datorita descompunerii lente, in conditii anaerobe, a grasimilor acumulate, rezulta Hidrogenul Suflurat, care are un miros neplacut si este un gaz coroziv. Un alt efect negativ al utilizarii produselor puternic alcaline este tulburarea proceselor subsecvente de tratare a apei uzate. In cazul unei statii de epurare cu treapta chimica datorita dereglarii pH-ul, reactiile de coagulare-floculare sunt mai lente, iar in cazul sistemelor de epurare biologica este afectata grav activitatea microorganismelor responsabile de epurare, deoarece susbstantele chimice, foarte alcaline, sunt biocide.

 

Exista varianta interventiei mecanice sau hidraulice pentru deblocare, dar aceasta nu rezolva in totalitate problema si nici pentru o perioada lunga. Interventia mecanica presupune oprirea partiala sau totala activitatii de productie. Utilizarea insa a unui preparat obtinut din ingrediente naturale (biopreparat) va avea o actiune punctuala de degradare a acumularilor de grasimi si nu vor exista efecte secundare asupra sistemelor de epurare. Din contra, fiind degradate grasimile, se diminueaza stresul pe treptele de epurare subsecvente, crescand astfel performanta statiei de epurare. Biopreparatele sunt compuse in general din bacterii, enzime, vitamine si extracte naturale.

 

Avantajul major al biopreparatelor este acela ca rezolva problema fara a genera efecte nedorite pe termen mediu si lung si fara a compromite alte procese precum epurarea. In Romania exista deja procesatori care s-au orientat spre tehnologiile noi, naturale, si fara impact asupra mediului inconjurator.

 

Moldovan Carmageria Sannicoara, unul dintre cei mai importanti producatori de carne si produse din carne din judetul Cluj, este unul dintre acesti procesatori. Inceputa ca o mica afacere de familie, Moldovan Carmageria Sannicoara numara astazi doua unitati de productie, un lant de 31 de magazine si o ferma cu peste 300 de capete de bovine. Pentru a avea un impact minim asupra mediului, in ultimii ani, compania a ales sa utilizeze biopreparatele Microcat, specializate pe lichefierea si degradarea uleiurilor si a grasimilor.

 

„Am inceput utilizarea de solutii naturale pentru intretinerea canalizarilor in 2017, initial doar intr-o singura sectie, iar mai apoi am extins tratamentul in ambele fabrici. Ne-am dorit intotdeauna sa utilizam tehnologii cu impact minim asupra mediului deoarece este important pentru noi sa punem umarul la conservarea resurselor naturale. Biopreparatele oferite de Microcat sunt brevetate in Statele Unite si s-au dovedit deosebit de performante, fara sa afecteze calitatea mediului inconjurator. Sunt exact ce ne trebuie“, a spus Cosmin Moldovan, presedintele Consiliului de Administratie al Moldovan Carmageria Sannicoara.

 

Utilizare Biopreparate vs. Curatarea chimica

Tabelul de mai jos explica diferentele majore intre mentenanta realizata cu produse bazate pe biotehnologii si desfundarea cu produse chimice.

 

aqua 2_1

 

Solutia Microcat® pentru tratamentul canalizarilor

Tratamentul unei retele de incinta se desfasoara in doua faze:

  1. Inocularea – sunt create conditiile optime pentru activitatea de degradare a grasimilor, uleiurilor si proteinelor. Se administreaza doza de amorsare pana la crearea unui biofilm uniform si sunt atinse performantele maxime. Aceasta faza poate dura intre 5 si 20 de zile, in functie de gradul de colmatare si de lungimea traseelor.
  2. Mentenanta – Dupa faza de inoculare sunt adaugate periodic biopreparate pentru pastrarea nivelului maxim de performanta. In functie de activitatea fabricii, sistemul de dozare automata va fi calibrat pentru a doza periodic preparatul, direct in reteaua de canalizare si fara interventia personalului.

 

Contactati un inginer Microcat pentru o solutie personalizata!

www.microcat.ro / contact@microcat.ro / +40-748.538.844



Poti fi interesat si de