Republica Moldova resimte acut lipsa personalului calificat

Republica Moldova resimte acut lipsa personalului calificat


Producatorii si fermierii cauta continuu solutii pentru a acoperi deficitul de personal din industria carnii, o problema grava care pune in pericol afacerile de-a stanga si de-a dreapta Prutului. In lipsa unui invatamant care sa formeze forta de munca specializata, s-a ajuns ca acum calificarea sa se faca „la locul de munca”.

Autoritatile nu au investit fonduri in programe de instruire a fortei de munca, asa incat sa obtina personal calificat. Nici intreprinderile de procesare sau cele din sectorul primar de productie si fermierii nu au beneficiat de fonduri pentru modernizari.

 

Numarul angajatilor se afla pe o panta descendenta. „Comparand evolutia numarului de angajati in sector, se poate observa ca tendinta este de scadere. In industria carnii  activeaza circa 3.038 de angajati, cu 868 mai putini decat in anul 2014. Diferenta se explica in special prin faptul ca in domeniul acesta activeaza in prezent mai putine companii, insa numarul tot mai mic de angajati este cauzat si de migratia fortei de munca, de exodul muncitorilor calificati catre Occident. Mai mult decat atat, forta de munca disponibila in Republica Moldova nu corespunde intotdeauna cerintelor angajatorilor in privinta cunostintelor, a pregatirii, aptitudinilor si calificarii”, sustine Sergiu Gradinaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor Industriei Prelucratoare de Carne din Republica Moldova.

 

Din discutiile cu membrii Patronatului, barierele pe care le intampina operatorii din business-ul alimentar in gasirea/educarea fortei de munca in Republica Moldova, si care urmeaza a fi solutionate de comun acord cu Guvernul, sunt:

- Lipsa/ insuficienta personalului cu pregatire si aptitudini pentru pozitiile libere din piata.

- Lipsa programelor acreditate pentru calificarile cautate de angajatori.

- Tipul cunostintelor/ calificarile solicitate se diversifica mult mai rapid decat elaborarea si acreditarea programelor pentru acestea.

- Pregatirea practica insuficienta a studentilor in cadrul institutiilor de invatamant, astfel incat companiile sunt nevoite sa investeasca pentru instruirea fiecarui nou angajat.

 

Reprezentantii procesatorilor din Republica Moldova vad ca solutie aplicarea invatamantului dual in sectorul de productie, cu unele facilitati fiscale pentru sectorul dat.

 R02

"Reformele, care au fost initiate de guvernele precedente, inclusiv Acordul de Asociere DCFTA, semnat si ratificat prin Legea112 din 02/07/2014, nu au asigurat operatorilor  din businessul alimentar un viitor prosper. Transpunerea cerintelor (SPS) nu a fost insotita de un suport informational, de programe de sustinere a industriei carnii, de instruiri  pentru forta de munca calificata si mai putin calificata din R. Moldova, nici de fonduri pentru modernizarea intreprinderilor de procesare si a sectorului primar de productie”, sustine Sergiu Gradinaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor Industriei Prelucratoare de Carne din Republica Moldova.

 

O analiza complexa a acestui subiect veti regasi in paginile revistei INDUSTRIA CARNII.RO, editia 66.



Poti fi interesat si de