Romania, printre tarile cu cea mai mare scadere din UE a vanzarilor cu amanuntul, in septembrie

Romania, printre tarile cu cea mai mare scadere din UE a vanzarilor cu amanuntul, in septembrie


Volumul comertului cu amanuntul in a scazut cu 0,2% in Uniunea Europeana si cu 0,3% in zona euro in septembrie, comparativ cu luna precedenta, cand s-a inregistrat un declin de 0,5% in UE si de 0,7% in zona euro, arata datele publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in septembrie, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Slovenia (1,1%), Polonia (1%) si Danemarca (0,9%), cele mai semnificative scaderi fiind in Slovacia (minus 2%), Suedia (minus 1,1%), Germania si Tarile de Jos (ambele cu minus 0,8%), Irlanda si Romania (ambele cu minus 0,7%).

 

In UE, vanzarile de produse non-alimentare au scazut cu 1,8%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un avans de 1,3%, iar cele de combustibili auto de 0,1%.

 

De asemenea, volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a scazut in septembrie cu 2,7%, comparativ cu perioada similara din 2022, in timp ce in zona euro declinul a fost de 2,9%.

 

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in septembrie, comparativ cu perioada similara din 2022, s-a inregistrat in Spania (7,5%), Cipru (4,1%) si Luxemburg (2,6%), cele mai semnificative scaderi fiind in Slovenia (minus 17%), Belgia (minus 8,4%) si Ungaria (minus 7,3%).

 

Romania a raportat o scadere anuala de 0,1% in septembrie, dupa un avans de 0,4% luna precedenta.

 

In UE, vanzarile de combustibili auto au inregistrat un declin de 6,9%, cele de produse non-alimentare de 3,2%, iar cele de alimente, bauturi si tutun de 0,9%.



Poti fi interesat si de