Romania solicita Comisiei Europene sa stabileasca functionalitatea Bursei de peste

Romania solicita Comisiei Europene sa stabileasca functionalitatea Bursei de peste


Romania a solicitat Comisiei Europene un nou audit pentru a demonstra ca Bursa de peste construita in Tulcea poate sa functioneze, a declarat reprezentantul Autoritatii de Management a Programului Operational pentru Pescuit, Acvacultura si Afaceri Maritime (POPAM), Gheorghe Vacaru, in timpul unei intalniri organizata la Tulcea.

“Am solicitat un nou audit CE pentru ca o asemenea bursa trebuie sa rezolve problemele pescarilor. Au aparut intre timp o serie de probleme administrative, cine acopera cheltuielile de functionare, cine plateste pestele si asa mai departe. Acum suntem in situatia de a demonstra Comisiei Europene ca aceasta bursa poate sa efectueze operatiunile pentru care a fost construita”, a declarat reprezentantul Autoritatii de Management a POPAM, Gheorghe Vacaru.

 

El a mai spus ca dialogul cu reprezentantii CE pe tema centrului din Tulcea este “o chestiune de durata”.

 

Potrivit sursei, una din principalele disfunctionalitati ale proiectului european din Tulcea este nefunctionarea celor trei nave achizitionate pentru bursa, pentru remedierea acesteia solicitandu-se sprijinul autoritatilor judetene.

 

Gheorghe Vacaru si-a exprimat convingerea ca obiectivul de la Tulcea poate sa functioneze ca o bursa de peste, aceeasi opinie fiind impartasita si de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Stefan.

 

“Acest centru nu functioneaza ca o bursa. Principala noastra problema acum este sa gasim o solutie pentru a nu returna fondurile europene cheltuite pentru acest obiectiv”, a precizat secretarul de stat din MADR.

 

Gheorghe Stefan a amintit ca primul proiect de realizare a bursei de peste din Tulcea avea un buget de 1,5 milioane de euro si ca proiectul realizat este unul “faraonic”.

 

Secretarul de stat din MADR a amintit ca doreste sa realizeze proiectul privind realizarea portului pescaresc Midia si a sustinut introducerea unei taxe pentru pescuitul sportiv in Delta Dunarii.

 

De asemenea, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Marian Lixandru, a explicat ca bursa de peste de la Tulcea nu a putut functiona anul trecut imediat dupa inaugurare, din cauza prohibitiei pescuitului care a urmat evenimentului.

 

“Bursa de peste a fost o obligatie impusa de Uniunea Europeana si a avut ca scopuri realizarea trasabilitatii pestelui si stabilirea pretului corect atat pentru pescari, cat si pentru consumatori”, a precizat presedintele ANPA, Marian Lixandru.

 

La randul lui, directorul Casei Unirea, Ionut Danila, a prezentat activitatea centrului din Tulcea, sucursala a Casei Unirea, entitate din subordinea MADR care administreaza si Bursa de peste.

 

“Anul trecut, bursa a functionat doua sau trei luni si a tranzactionat 90 de tone de peste, pentru ca am fost capitalizati tarziu si nu am putut plati pestele. Am ajuns de asemenea la concluzia ca tot pestele trebuie procesat”, a mentionat directorul Casei Unirea, Ionut Danila.

 

In timpul evenimentului, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Ion Munteanu, si-a exprimat deschiderea pentru o colaborare cu ANPA, in acest scop sugerand sa se semneze un protocol.

 

Autoritatile prezente la intalnirea desfasurata la sediul bursei au dialogat cu reprezentantii pescarilor si societatilor comerciale si au raspuns intrebarilor acestora.



Poti fi interesat si de