Romanii arunca 6.000 de tone de mancare pe zi


Aproximativ 6.000 de tone de alimente bune de consum sunt aruncate zilnic la gunoi in Romania, desi 7 milioane de oameni, adica o treime din populatia tarii, se afla in pragul saraciei, arata datele Bancii pentru Alimente Bucuresti.

In plus, 66% dintre familiile din mediul rural nu isi pot asigura hrana zilnica, iar jumatate dintre copiii de la tara se afla in risc de saracie extrema.

 

"Este o problema spinoasa, care ne priveste pe noi toti si a carei rezolvare poate sa aduca o alinare in randul familiilor nevoiase. Banca de Alimente a fost infiintata acum trei ani, in Bucuresti, ca un proiect-pilot pentru Romania, care sa arate ca exista risipa, iar acum exista o a doua banca la Cluj, care functioneaza, o a treia la Roman si avem un proiect care va functiona la Brasov de luna viitoare si ne dorim ca, incet, sustenabil, sa facem ca fiecare regiune a Romaniei sa aiba o astfel de banca", a afirmat Gabriel Sescu, presedintele Bancii pentru Colectarea si Distributia Alimentelor, intr-o conferinta de profil.

 

Modelul este simplu si functioneaza deja in multe tari din Europa, a adaugat el.

 

"Suntem monitorizati de Federatia Europeana a Bancilor pentru Alimente pentru a vedea daca respectam diverse reguli de depozitare, daca organizatiile beneficiare si persoanele fizice care primesc alimente sunt intr-adevar cazuri sociale. Una dintre problemele ridicate acum trei ani era daca vor ajunge bunurile la cei care au nevoie, pentru ca in Romania e destul de obisnuit ca lucrurile sa fie deturnate", a mai precizat Sescu.

 

Banca lucreaza cu peste 100 de ONG-uri si pana acum, in acest an, au fost colectate 609 tone de alimente, in principal de la marile lanturi de magazine. Aceste alimente au avut 20.000 de beneficiari directi.

 

Asociatia Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor a fost infiintata in iulie 2016, pentru a pune in slujba societatii un instrument prin care produsele alimentare si de igiena personala, aflate in termen de valabilitate, precum si cele care nu mai sunt necesare detinatorilor, dar care sunt bune pentru utilizare, sa fie colectate, depozitate corespunzator si apoi redistribuite gratuit organizatiilor care ofera servicii persoanelor defavorizate.



Poti fi interesat si de