Romanii platesc mai mult decat londonezii sau americanii pentru carnea de porc

Romanii platesc mai mult decat londonezii sau americanii pentru carnea de porc


Consumatorii romani de carne platesc 8,20 dolari pentru 500 de grame de bacon, aproape dublu fata de cehi (4,70 dolari) si chiar mai mult decat londonezii (5,79 dolari) sau americanii (6,99 dolari), arata datele unei analize Bloomberg.

Potrivit analizei, japonezii platesc cel mai mult pentru jumatate de kilogram de bacon, adica 17,21 de dolari, in clasament urmand chinezii din Hong Kong (12,75 dolari) si cei din Beijing, care platesc 10,79 dolari pentru aceeasi cantitate. Aceasta crestere globala a carnii de porc, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, se inregistreaza pe fondul consecintelor provocate de pesta porcina africana care este responsabila de moartea a sute de milioane de porci, majoritatea din China.

 

Totodata, conform datelor Bloomberg, o crestere semnificativa a carnii de porc este inregistrata si in Franta, unde francezii platesc 10,24 dolari pentru 500 grame de bacon. Cel mai putin pentru jumatate de kilogram de bacon platesc cehii (4,70 dolari).

 

Totodata, in Europa, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar in cazul porcilor vii, cu 56%. Un raport al Comisiei pentru Alimentatie si Agricultura avertizeaza ca preturile ar putea sa fie la cel mai inalt nivel din 2004.

 

"Nu conteaza unde te afli, pretul creste. China este piata spre care trebuie sa ne indreptam atentia, pentru ca este cea mai mare si pentru ca aici este primul loc in care pesta porcina africana a inceput sa loveasca", a declarat Justin Sherrard, directorul unei organizatii specializata in alimentatia pe baza de protein.

 

Pretul carnii de porc s-a apreciat cu 16% in a doua saptamana a lunii octombrie, fiind cea mai abrupta scumpire din ultimii 13 ani din China. Din august 2018, de cand a fost raportat primul caz de pesta porcina in statul chinez, pretul carnii s-a dublat si se va mentine la fel de mare in cel putin urmatoarele trei luni.

 

Pana la finalul anului 2020, China va ramane cu circa 275 milioane de porci din cauza pestei porcine africane, o scadere cu 40% a productiei de la izbucnirea acestei boli. La nivel mondial, acest lucru inseamna o scadere de 10% a productiei, potrivit Departamentului pentru Agricultura al SUA, mai arata analiza Bloomberg, citata de mediafax.

 

Fata de luna august a anului trecut, atunci cand porcii au inceput sa fie afectati de gripa, pretul carnii este cu 120% mai mare.

 

Pesta porcina africana este considerata endemica de autoritatile de la Beijing, adica prezenta in mod general, in cea mai mare piata din lume, una care valoreaza circa 118 miliarde de dolari.

 

Totodata, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), Mary Pana, a anticipat o crestere a pretului carnii de porc din Romania pana la 8 lei/kg, dublu fata de pretul carnii importate din Germania, Spania si Danemarca. "Ca previziune, Uniunea Europeana prevede pana la sfarsitul anului o stagnare la pretul carnii de porc. La noi, cred ca va fi crestere in continuare pana la 8 - 8,2 lei/kg la poarta fermei", a declarat presedintele ACEBOP.

 

Pretul care porneste de la fermier s-a marit considerabil din februarie pana in prezent, de la 3 lei/kg la 7,3 lei lei/kg in octombrie.

 

"In luna februarie, noi fermierii am avut o problema foarte mare. Pretul la carnea de porc a ajuns la 3-3,5 lei/kg viu. Am fost la ministrul Agriculturii care a activat o masura de piata astfel incat intr-o perioada, pana in aprilie, pretul a ramas constant in jur de 4-4,5 lei/kg. Trendul il da fermierul, porcul in viu care pleaca spre abator. Acela e pretul de debut care normal ar trebui sa fie un pic mai mare decat pretul de productie care este in jur de 5,4 si 5,6 lei/kg. In februarie eram la 3-3,5 lei/kg, era catastrofa, dupa care in aprilie a fost o stagnare, iar apoi pretul a crescut in fiecare luna, ajungand astazi (octombrie 2019- n.r.) la 7-7,3 lei/kg", a explicat presedintele ACEBOP.



Poti fi interesat si de