Scade consumul de carne de vita si de porc, in Uniunea Europeana

Scade consumul de carne de vita si de porc, in Uniunea Europeana


Sectorul zootehnic european se confrunta cu transformari structurale, determinate, in principal, de o schimbare a preferintelor consumatorilor de la carnea de vita la carnea de pasare si de constrangerile de mediu, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Consumul de carne de vita pe cap de locuitor, in Uniunea Europeana, in 2023, a scazut la 9,7 kg (- 4,7% anual). Scaderea consumului ar putea continua cu -2,8%, in 2024, se arata in raport, scrie G4Food.ro.

 

Productia de carne de vita din UE ar putea, de asemenea, continua sa scada, iar acest lucru ar putea tine sus preturile carnii de vita in spatiul comunitar.

 

Productia de carne de porc din UE inregistreaza o scadere cu - 6,6% in 2023. Ritmul negativ ar putea incetini la – 0,4% in 2024.

 

Cererea de carne de pasare, ca sursa mai ieftina de proteine, este inca mare. Consumul pe cap de locuitor in UE a crescut cu 3%, in 2023, si ar putea creste cu inca 2%, in 2024. Importurile de carne de pasare continua sa fie, de asemenea, mari.

 

Estimarile au fost formulate in cel mai recent raport al Comisiei Europene privind evolutia sectorului agroalimentar in 2024 si au fost luate in calcul si datele actualizate pentru anul comercial 2023/24.



Poti fi interesat si de