Se scumpeste carnea de miel. Pretul unui kilogram va depasi 40 de lei in perioada Pastelui

Se scumpeste carnea de miel. Pretul unui kilogram va depasi 40 de lei in perioada Pastelui


Crescatorii de ovine anunta ca preturile pentru carnea de miel vor fi afectate anul acesta din cauza scumpirilor pentru porumb si furaje, dar si din cauza deficitului acut de forta de munca.

Sezonul fatarilor la oi a debutat recent, insa fermele din intreaga tara se confrunta cu deficit acut de forta de munca, potrivit fermierilor, informeaza Agentia de presa Rador, care citeaza Radio Resita.

 

”Cresc ovine de peste 25 de ani. Fatarile au inceput cam de pe la sfarsitul lui ianuarie, in alti ani mai devreme, acum au intarziat cam doua- trei saptamani. Este un an bun, un an bogat fata de anii precedenti. In ferma am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fatatoare şi anul acesta e binisor, asteptam in jur de o suta patruzeci de miei, pe acolo daca e totul bine, daca nu apar alte probleme. Beneficiez de subventii, ce sa zic, sunt indestulatoare in sensul ca eu nu am subventiile alea mari cu origine. Eu ma incadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete. Toate mioarele sunt crotaliate, sunt cu totul in regula, cu acte, altfel nici nu aş putea sa vand ceva sau sa fac schimburi intracomunitare cu alţi fermieri. In gospodarie cresc autohtona turcana, dar am si ceva ratca. Le cresc din placere. Am si vreo doua-trei vaci, dar şi pasari, porci. Cu forţa de munca e mai greu, nu se gasesc deloc, nu vrea nimeni sa vina sa ne ajute. Majoritatea timpului sunt eu, 90% printre ele la care ma mai ajuta şi mama mea, deci doar familia cum poate, dar aceasta este problema peste tot nu e doar la mine. In general din tot ce aud şi sunt ascultator fidel al Radio Reşiţa, dar şi ce urmaresc la tv sau pe internet, problema fortei de munca lasa de dorit cam in toate domeniile de activitate”, spune Gheorghe Ursul, crescator de oi din satul Iabalcea, Carasova.

 

Fermierul estimeaza ca preturile la carnea de miel vor fi mai mari in 2024, fata de 2023.

 

”Cu oaia de-obicei e mai greu iarna, cel putin anul acesta a fost o iarna usoara nu a plouat, nu au fost zapezi mari, am putut iesi cu ele la pasunat şi in decembrie, dar şi in ianuarie, nu a fost problema sa iasa la plimbare. Bineinteles le mai dam si de mancare concentrate, porumb, fan. Mieii inca nu iasa afara, raman in staul pana pornesc, doua-trei saptamani, o luna, cat le trebuie. Anul acesta, carnea de miel, aproximez sa fie undeva intre 20 de lei in viu si 40, poate şi peste in carcasa, putin mai scumpa fata de anii trecuti. Este şi investitia mai mare pe an ce trece, plecand de la porumb, de la furaje toate cresc, e normal ca si preţurile sa fie mai mari. Cumpar porumb din alta parte, in camp am foarte putin, este suprafaţa mica, doar pentru consumul propriu, dar pentru ele cumpar cu tona. Preţurile sunt in functie de cum gasesc; de la un leu, un leu douazeci daca mai am norocul sa gasesc si sub un leu e si mai bine, dar depinde si de porumb; unul il mananca şi se cunoaste, altul il mananca si degeaba, adica nu are caloriile necesare”, completeaza fermierul.



Poti fi interesat si de