Secretar de Stat: Fermierii afectati de seceta vor primi o suma forfetara

Secretar de Stat: Fermierii afectati de seceta vor primi o suma forfetara


Fiecare fermier care a suferit pierderi din cauza secetei va primi o suma forfetara, iar schema de despagubire va fi notificata la Comisia Europeana, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Emil Dumitru.

'Ministerul a facut ordinul 97 in 2020, cu toate ca trebuia facut din 2017. Constatam pagubele. Ca sa putem sa despagubim trebuie sa avem o centralizate a suprafetelor afectate de calamitati si dupa aceea cu siguranta vom notifica schema aceasta de despagubire la Comisia Europena si vom acorda, pentru a nu intra sub mecanismul acesta de pierderi-venituri in care sa verificam contabilitatea fiecarui fermier, o sa acordam o suma forfetara fiecarui fermier care a suferit pierderi generate de seceta', a spus Emil Dumitru. la o dezbatere online.

 

El a mentionat ca adeverintele pentru fermieri sunt emise din 15 mai de APIA online catre banci pentru ca fermierii sa sconteze 85% valoarea din sprijinul aferent pe plati directe si se va veni cu un pachet masuri de relansare a economiei, in care si agricultura este un sector foarte important.

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara luni intr-o conferinta de presa ca in Romania sunt 1,6 milioane de hectare de culturi agricole calamitate de seceta, iar 941.000 de hectare au fost deja verificate.

 

'In ceea ce priveste procesele verbale de constatare a pagubelor, din instiintarile facute de catre fermieri, sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat pana acum - 941.000 de hectare. Sigur, aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucreaza continuu si sambata si duminica, pentru ca noi, la finele lunii mai, vrem sa avem incheiate aceste procese verbale, iar pana la 15 iunie sa avem sintezele pe judete, pe comune, pe parcele, ca sa stim cum anume vom face despagubirile', a spus Adrian Oros.

 

Acesta a facut un apel la fermieri si la cei care fac parte din echipele de constatare, pentru ca in unele judete, 'suprafetele consemnate calamitate se apropie sau chiar depasesc suprafetele raportate in toamna ca fiind insamantate'.

 

'Vreau sa fac un apel si la fermieri, dar in primul rand la cei care fac parte din comisiile de constatare, pentru ca in unele judete suprafetele consemnate calamitate se apropie sau chiar depasesc suprafetele raportate in toamna ca fiind insamantate. Probabil, fie in toamna s-au raportat gresit acele suprafete, fie echipele care constata si fac procesele verbale nu isi fac intotdeauna treaba. Noi vrem sa-i despagubim pe toti cei care sunt pagubiti, dar datele dupa care calculam si vom face aceste despagubiri trebuie sa fie date reale', a adaugat Adrian Oros.

 

Acesta a afirmat ca sunt fermieri in zone in care exista infrastructura principala care a fost reabilitata, dar nu au reusit sa irige din cauza lipsei echipamentelor de udare, astfel ca impreuna cu Ministerul Economiei a fost gandita o schema de sprijin pentru a-si cumpara echipamente de udare, in asa fel incat toti cei care se afla in zona in care se poate iriga sa aiba posibilitatea sa faca acest lucru.



Poti fi interesat si de