Sprijin de 40 milioane de euro pentru investitii agroalimentare durabile, inclusiv in Romania

Sprijin de 40 milioane de euro pentru investitii agroalimentare durabile, inclusiv in Romania


Fondul European de Investitii (FEI), sustinut de Programul InvestEU, se angajeaza sa acorde 40 milioane de euro unui fond de investitii gestionat de Inoks Capital pentru sisteme alimentare durabile, inclusiv in Romania, a anuntat Comisia Europeana.

Obiectivul fondului este de a ajunge la o dimensiune tinta intre 150 milioane de euro si 300 milioane de euro.

 

Acesta vizeaza consumul si productia alimentara durabila, in special in statele membre UE din est si sud, inclusiv Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Spania. Fondul sprijina IMM-urile si micile intreprinderi din sectoarele agricol si alimentar. Companiile beneficiare vor viza aceste obiective de-a lungul intregului lant valoric agroalimentar (agri-food), de la aprovizionare, productie si logistica la procesare, distributie si reutilizarea deseurilor.

 

'Programul InvestEU sprijina investitiile in intreaga Europa care vor stimula tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon si mai durabila. Ma bucur ca acordul de astazi va canaliza finantarea catre IMM-uri si micile intreprinderi, in sprijinul acestor obiective ale UE. Acesta este un exemplu foarte bun al modului in care InvestEU ajuta afacerile mici si mijlocii sa faca Europa mai verde si mai echitabila, contribuind in acelasi timp la cresterea durabila si la securitatea alimentara', a afirmat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

 

Programul InvestEU ofera Uniunii Europene finantare cruciala pe termen lung, valorificand fonduri private si publice substantiale pentru a sprijini o redresare durabila. De asemenea, ajuta la mobilizarea de investitii private pentru prioritatile de politica ale UE, precum Pactul verde european si tranzitia digitala.

 

Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU si Portalul InvestEU.

 

Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi in proiecte folosind garantia UE de 26,2 miliarde euro. Intreaga garantie bugetara va sustine proiectele de investitii ale partenerilor de implementare, le va creste capacitatea de suportare a riscurilor si, astfel, va mobiliza investitii suplimentare de cel putin 372 miliarde euro.



Poti fi interesat si de