Sute de mii de rate, sacrificate din cauza gripei aviare

Sute de mii de rate, sacrificate din cauza gripei aviare


Peste 200.000 de rate au fost sacrificate in Franta pentru a opri raspandirea gripei aviare in crescatorii si alte 400.000 urmeaza sa fie sacrificate, a anuntat Ministerul francez al Agriculturii, transmite AFP.

Un numar de aproximativ 100.000 de rate au fost sacrificate in interiorul focarelor de gripa aviara identificate, in timp ce 104.000 au fost sacrificate preventiv in zonele din jurul focarelor, a declarat seful serviciului veterinar, Loic Evain. "Au mai ramas aproape 400.000 de exemplare care vor fi sacrificate preventiv", a adaugat Loic Evain.

 

Potrivit ultimului bilant publicat de Ministerul Agriculturii, Franta avea 61 de focare de gripa aviara, iar 48 dintre acestea au fost identificate in departamentul Landes (sud-vest-ul Frantei), o regiune care are un numar mare de ferme de gaste si rate care sunt crescute pentru a produce foie gras.

 

Autoritatile franceze au decis sa sacrifice, preventiv, toate pasarile care sunt crescute pe o raza de un kilometru in jurul unui focar de gripa aviara identificat. Pe o raza cuprinsa intre unul si trei kilometri din jurul unui focar vor fi sacrificate toate pasarile inotatoare, indiferent daca sunt tinute in spatii inchise sau nu, la fel ca si alte tipuri de pasari care nu sunt in spatii inchise, a precizat Loic Evain.

 

"Ne confruntam cu un episod exceptional si cu un virus foarte contagios care afecteaza crescatoriile in aer liber si nu numai. Daca propagarea virusului continua, vom fi nevoiti sa luam masuri si mai drastice", a avertizat oficialul francez.

 

In schimb, sindicatele fermierilor Confédération paysanne si Modef au denuntat sacrificarea preventiva a animalelor sanatoase, apreciind ca este vorba de o masura "ineficienta din punct de vedere sanitar si inacceptabila din punct de vedere moral".

 

China a oprit importurile de carne de pasare din Franta, pentru a proteja sectorul cresterii animalelor din statul asiatic, a anuntat Administratia Vamala, transmite Reuters. In decembrie, China a interzis importurile de carne de pasare din Irlanda.

 

Autoritatea Sanitara Veterinara din Ungaria (NEBIH) a ordonat sacrificarea unui numar de aproximativ 90.000 de curcani in nord-vestul Ungariei, pe fondul suspiciunilor ca virusul gripei aviare s-a raspandit in randul animalelor, transmite MTI.

 

Autoritatea a ordonat sacrificarea inca de saptamana trecuta, dupa ce a descoperit o scadere a consumului de hrana si apa in fermele din apropierea satului Acs, iar numarul de pasari decedate a crescut. Prezenta virusului gripei aviare a fost confirmata miercuri.

 

NEBIH precizeaza ca monitorizeaza fermele pe o raza de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul. Autoritatea veterinara din Ungaria a ordonat fermierilor sa isi tina pasarile in spatii inchise inca din luna noiembrie a anului trecut, avand in vedere pericolul reprezentat de pasarile migratorii.

 

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ productia de carne de pasare la inceputul lui 2014 in Asia si la finele acelui an s-a raspandit si in Europa. Ultima data cand Ungaria s-a confruntat cu gripa aviara a fost la inceputul lui 2020.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.Poti fi interesat si de